afbeelding versterkt wereld olijfboom dag

26 november – Wereld Olijfboom Dag | Thanksgiving Day | Unthanksgiving Day | Anti-Obesitas Dag | Pippi is jarig | Werelddag voor Tijdschriften | Internationale Week voor Mensen met een Beperking

Wereld Olijfboom Dag

Wereld Olijfboom Dag werd eind vorig jaar uitgeroepen door de UNESCO en zal vanaf dit jaar ook jaarlijks terugkeren op de “dagen van” kalender. Het doel van Wereld Olijfboom Dag is om de belangrijke sociale, culturele, economische en ecologische betekenis die de olijfboom door eeuwen had en heeft meer bekendheid en waardering te geven. En dan met name de olijftak van de olijfboom. Sinds de oudheid symboliseert de olijftak vrede, wijsheid en harmonie. Dat maakt de olijfboom niet alleen belangrijk voor de landen waar deze nobele bomen groeien maar voor iedereen die hier waarde aan hecht.

De impact van klimaatverandering op de olijfboom

Het in stand houden en cultiveren van de olijfboom wordt steeds moeilijker door klimaatverandering. Olijfbomen zijn namelijk erg gevoelig voor extremen in het klimaat. Ze houden niet van natte voeten of lange droogteperiodes en kunnen slecht tegen (stevige) vorst. Als ik dit zo lees lijk ik wel een olijfboom maar dit terzijde. Als organisatie binnen de Verenigde Naties (VN) maakt United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) zich sterk voor het bereiken van de Sustainable Development Goals en de 2030 Agenda voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties. Daar valt het bestrijden van klimaatverandering onder, wat dan weer ten goede komt voor de olijfbomen.

Thanksgiving Day

Vraag een willekeurige Amerikaan wat de hoofdmoot bij het Thanksgiving diner is en ze zullen meteen “kalkoen” roepen. Thanksgiving Day wordt ook vaak Kalkoendag (Turkey Day) genoemd omdat het diner eigenlijk alleen maar draait om de kalkoen, de rest is bijzaak. Het Witte Huis is hier geen uitzondering op.

Zoals Sophia van de Golden Girls altijd een anekdote begon met de magische woorden picture this wil ik ook beginnen met de volgende woorden stel je eens voor: in het Witte Huis is de Thanksgiving tafel keurig gedekt, voor de laatste keer zitten Melania, Donald en de rest van de Trump clan gezellig aan tafel (wat haast al ongelooflijk is) en genieten van de kalkoen die geen gratie kreeg. Terwijl Melania aan een kalkoenbotje zuigt om het merg er uit te krijgen zegt Donald: “To get the job done you must suck hard, so important such a big job!”.

Welke kalkoen krijgt presidentiële gratie?

Deze maand november stond niet alleen in het teken van de verkiezingen en het hertellen van de stemmen. Er is nog een hevige verkiezingsstrijd gaande, wie uit de presidentiële kudde van 30 kalkoenen worden gespaard? De gelukkige van dit jaar heten Corn en Cob. Na de ceremonie zullen Corn en Cob naar de Virginia Tech’s Animal and Poultry Sciences Department gaan waar ze worden ondergebracht in “Gobbler’s Rest“. Daar zullen de 20 weken oude vogels de rest van hun natuurlijke leven doorbrengen. En nu maar hopen dat “Rest” niet de afkorting voor “Restaurant” is.

Unthanksgiving Day

Unthanksgiving Day, een dag die ook bekend staat als de Indigenous Peoples Sunrise Ceremony, is een jaarlijks terugkerend evenement op de vierde donderdag van november. Locatie: het eiland Alcatraz. Het is een ceremonie voor de Amerikaanse inheemse volkeren waarbij zij worden geëerd en waarbij hun rechten centraal staan. Waarom Unthanksgiving Day? Op deze dag wordt herdacht dat op 20 november 1969 de Alcatraz-Red Power Movement (ARPM) het eiland Alcatraz bezetten. Ze claimden het eiland volgens het Verdrag van Fort Laramie, ook wel bekend als het Sioux-verdrag van 1868. De bezetting duurde negentien maanden.

Onderstaande dagen staan ook geprogrammeerd voor vandaag

Deel dit bericht