25 maart – Tolkien Leesdag | Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van Slavernij en Trans-Atlantische Slavenhandel | Goede Vrijdag | Internationale Dag van Solidariteit voor Ontvoerde en Vermiste VN-medewerkers | EU TalentDay

Tolkien Leesdag

Wereldwijd wordt vandaag de Internationale Tolkien Leesdag ( Tolkien Reading Day) gevierd. Deze dag vindt altijd plaats op 25 maart, de dag waarop dé ring wordt vernietigd en de regering van Sauron werd beëindigd in Midden-Aarde…..voor altijd!

Volgens Tolkien Genootschap Unquendor wordt de Tolkien leesdag gevierd bij de Amsterdamse Boekhandel.
Het thema van 2016 : “leven, dood en onsterfelijkheid”.

Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van Slavernij en Trans-Atlantische Slavenhandel

Elk jaar is op 25 maart de Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van Slavernij en Trans-Atlantische Slavenhandel. Op deze dag herdenken wij de miljoenen kinderen en volwassenen die de slavernij aan den lijven hebben moeten ondervinden. De les die wij allen van deze zwarte periode uit de geschiedenis kunnen en moeten leren is welke gevaren er schuilen in racisme en vooroordelen.

Het thema van dit jaar is: “Herdenk Slavernij: Het vieren van het Erfgoed en de Cultuur van de Afrikaanse Diaspora en Oorsprong”. Dit thema vestigt de aandacht op de rijke Afrikaanse cultuur en tradities die het leven in de landen die betrokken waren bij de slavenhandel en waar de Afrikaanse diaspora voortduurt een belangrijke bijdrage levert aan alle aspecten van het dagelijkse leven. Het wijst ook op de culturele banden die bestaan tussen mensen van Afrikaanse afkomst in de hele wereld.

Zo goed is Goede Vrijdag niet, toch?

Dat zei ik tegen mijn (voormalige) buurman, de theoloog. Want als je “held” verraden en gekruisigd wordt kun je toch niet spreken van een Goede Vrijdag? Hij legde me uit dat vanuit Pasen teruggezien het “goed” was dat Jezus gestorven is. Hij, het Lam Gods, nam met zijn kruisdood alle zonde van de wereld weg. Hij, de onschuldige, stierf als boetedoening voor de hele wereld. En dat is waarom Goede Vrijdag “goed” is.

Als je gisteren naar The Passion hebt gekeken zul je nu antwoord hebben op de vragen: waarom verraadde Judas Jezus en waarom werd Jezus gekruisigd en niet Barabbas? Als je niet gekeken hebt maar wel het antwoord wilt weten, klik hier.

Internationale Dag van Solidariteit voor Ontvoerde en Vermiste VN-medewerkers

Deze datum is gekozen om te herdenken dat op 25 maart 1985 de Brit Alec Collett werd ontvoerd.
Hij was een medewerker van UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees ), hij schreef over het lijden van de Palestijnse vluchtelingen in de VN-kampen.

Ontvoeringen van VN medewerkers en hulpverleners komt steeds vaker voor, of voor losgeld of om een politiek punt te maken. Vorig jaar zijn zeker 51 medewerkers van de Verenigde Naties tijdens hun werk door geweld om het leven gekomen.

Op 25 maart 2011 werd de eerste EU TalentDay gehouden. Waar is deze dag gebleven?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.