26 maart – Purple Day | #FreetheNipple

Purple Day

Cassidy Megan was zelf pas 7 jaar oud toen zij de diagnose epilepsie kreeg. Na de diagnose voelde zij zich bang, beschaamd en alleen. Ze wilde niet dat iemand wist dat zij epilepsie had en wilde er zelfs niet over praten en als kind denk je nog al gauw dat je de enige bent. In 2008 kwam de toen 8 jarige Cassidy Megan op het idee om een Purple Day te organiseren, een dag om aandacht te vragen voor epilepsie en een dag om de fabeltjes over epilepsie te weerleggen. Een dag waarop iedereen iets paars zou dragen.

Draag Paars!

De Epilepsie Vereniging van Nova Scotia vond het idee voor een Purple Day een super idee en ging er mee aan de slag. Purple Day is nu een internationale campagnedag geworden waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor mensen met epilepsie. Dus kijk in je kast, zoek paarse kleding en/of accessoires en doe mee om epilepsie meer bekendheid te geven. Voor meer meer info over deze dag, klik hier.

#FreetheNipple (Bevrijd de Tepel Dag)

De #FreetheNipple-beweging is géén nudisten clubje maar is een “movement” die campagne voert om de gendergelijkheid te bevorderen en de positie van vrouwen in westerse landen te verbeteren. Een campagne die vele beroemdheden zoals Courtney Love, Cara Delevingne en Miley Cyrus een warm hart toedragen. Geen makkelijke opgave als je in een land woont met een president die bekend staat vanwege racisme, seksisme, xenofobie en vrouwenhaat en waar het seksueel wangedrag in de filmindustrie (#MeToo) in de spotlight staat. Dat laat precies zien dat er nog een lange weg te gaan is voordat man en vrouw als gelijken worden gezien en behandeld.

Waar komt deze dag vandaan?

De initiator voor deze dag blijkt de actrice, activiste en filmmaker Lina Esco te zijn. Zij regisseerde de film “Free the Nipple”, een film die gaat over een paar New Yorkse activisten die vechten voor een gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Waar de schoen wringt is dat in Amerika mannen, in tegen stelling tot vrouwen, ongestraft met een ontbloot bovenlijf op straat mogen rond lopen en foto’s en/of filmpjes met ontbloot bovenlijf delen op sociale media. Waarom moeten vrouwen überhaupt een bh dragen? Zo dacht Rihanna er ook over tijdens de CFDA Fashion Awards in 2014, zij verscheen daar in een outfit zonder bh. Dat zorgde voor ophef, maar ze ging een stapje verder in de clip “Wild Thoughts” van DJ Khaled. Daar kon je dwars door haar doorschijnende topje haar tepelringen zien. Oelalala dat was wat. Maar goed ik dwaal af, wat ik je wilde vragen…..doe jij mee aan de #FreetheNipple dag?

Aangezien ik niet zo’n durfal ben zal ik deze dag niet uitbundig vieren. Dat laat ik graag aan anderen over. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.