26 maart – Bevrijd de Tepel Dag | Dag van de Duitse Taal | Purple day

Bevrijd de Tepel Dag

Ja ja je leest het goed, het is Bevrijd de Tepel Dag vandaag! Aangezien ik ietwat preuts ben zal ik vandaag niet mijn tepels bevrijden. Maar laat mijn preutsheid jou alsjeblieft niet weerhouden om met Bevrijd de Tepel Dag mee te doen. Neem een tepelselfie en deel deze op sociale media met #freethenipple of #bevrijddetepel. Ik kijk uit naar jullie bijdrages.

De initiator voor deze dag is de actrice, activiste en filmmaker Lina Esco. Zij regisseerde de film “Free the Nipple”, een film die gaat over een paar New Yorkse activisten die vechten voor een gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Waar de schoen wringt is dat in Amerika mannen, in tegen stelling tot vrouwen, ongestraft met een ontbloot bovenlijf op straat mogen rond lopen en foto’s en/of filmpjes met ontbloot bovenlijf delen op sociale media.

Hoe ver ga jij voor gendergelijkheid?

Naar aanleiding van deze film is de internationale Free the Nipple beweging ontstaan. Zij voeren campagne om gendergelijkheid te bevorderen en de positie van vrouwen in westerse landen te verbeteren. Een campagne die vele beroemdheden zoals Courtney Love, Cara Delevingne en zeer zeker Miley Cyrus een warm hart toedragen.

Dag van de Duitse taal: Mach mit!

Je kunt er vandaag echt niet om heen, het is Dag van de Duitse taal. Deze dag wordt al sinds 2012 georganiseerd en wordt breed gedragen door scholen, organisaties en bedrijven. Actiegroep Duits is de initiator voor de dag. In de actiegroep zitten: de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Institut Niederlande en Nuffic.

Scholen organiseren vandaag allerlei acties om het belang van de Duitse taal onder de aandacht te brengen. Ook de leden van de Actiegroep Duits organiseren evenementen op de Dag van de Duitse taal. Variërend van een nationale Mach-mit-quiz tot een Bootconferentie voor degenen die buurtaalonderwijs geven.

Thema 2019: Duitstalige muziek

Van klassiek muziek tot modern, van jazz tot rock. Alles mag, zolang er maar in het Duits wordt gezongen. Met dit thema wil de Actiegroep laten horen dat de Duitse taal ook mooi en poëtisch kan zijn in plaats van hard en kortaf. Mijn absoluut meest favoriete Duitstalige nummer is Halt mich van Herbert Grönemeyer. Een goede tweede is het nummer Weil ich ein Mädchen bin van Lucilectric, lekker meebleren met: “Ich bin so froh dass ich ’n Mädchen bin, dass ich ’n Mädchen bin”.

World Epilepsy Awareness Day

In 2008 kwam de toen 8 jarige Cassidy Megan op het idee van Purple Day. Cassidy was zelf pas 7 jaar oud toen zij de diagnose kreeg van epilepsie. Na de diagnose voelde zij zich bang, beschaamd en alleen. Ze wilde niet dat iemand wist dat zij epilepsie had en wilde er zelf niet over praten en als kind denk je nog al gauw dat je de enige bent met epilepsie.

De Epilepsie Vereniging van Nova Scotia vond het idee voor Purple Day een super idee van Cassidy en ging er mee aan de slag. Uiteindelijk wordt Purple Day nu gebruikt als de wereldwijde campagne dag van de epilepsie verenigingen om het het bewustzijn over epilepsie te vergroten. Wil je meer info over deze dag klik dan hier.

Purple Day

Cassidy Megan was zelf pas 7 jaar oud toen zij de diagnose epilepsie kreeg. Na de diagnose voelde zij zich bang, beschaamd en alleen. Ze wilde niet dat iemand wist dat zij epilepsie had en wilde er zelfs niet over praten en als kind denk je nog al gauw dat je de enige bent met epilepsie. In 2008 kwam de toen 8 jarige Cassidy Megan op het idee om een Purple Day te organiseren, een dag om aandacht te vragen voor epilepsie en een dag om de fabeltjes over epilepsie te weerleggen.

Draag Paars!

De Epilepsie Vereniging van Nova Scotia vond het idee voor een Purple Day een super idee en ging er mee aan de slag. Purple Day is nu een internationale campagnedag geworden waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor mensen met epilepsie. Dus kijk in je kast, zoek paarse kleding en/of accessoires en doe mee om epilepsie meer bekendheid te geven.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.