25 maart – Dag van het Ongeboren Kind | Wafeldag | Dag van Solidariteit voor Ontvoerde en Vermiste VN-medewerkers | Herdenkingsdag van de Slachtoffers van Slavernij en Trans-Atlantische Slavenhandel | Tolkien Leesdag | Week van het Geld | Week van de Verpleegkundige | Week van de Psychiatrie

Internationale dag van het Ongeboren Kind

De International Day of the Unborn Child heeft niets maar dan ook echt niets te maken met één of andere anti-abortus club. De Dag van het Ongeboren Kind gaat over de precieze datum van Christus’ conceptie. Hoe kwam men op 25 maart? Er werd in de christelijke geschiedenis achteraf gekozen voor 25 maart als dag van conceptie. De datum voor Kerstmis werd als eerste gekozen om een oude heidense feestdag die op 25 december werd gevierd te “verchristelijken”. Het is dus logisch dat men uitkwam op 25 maart als de dag van het ongeboren kind. Zit precies 9 maanden tussen, de tijd die de lengte van de zwangerschap symboliseert. Maar is dit feitelijk wel juist?

Wanneer is Hij dan wel geboren?

Dat Jezus niet op 25 december geboren is, is naar ik mag aannemen bekend. Daarmee staat dus de datum van de “conceptie” op losse schroeven. Maar wanneer is Hij dan wel geboren? Sowieso dus niet op 25 december want laten we eerlijk zijn, hoe groot is de kans dat de herdertjes in Palestina zo laat in het jaar op het veld lagen? Dat is nog niet alles, in de Bijbel staat meerdere keren beschreven dat een felle ster boven de geboorteplaats van Jezus stond. Nu heeft de Australische astronoom David Reneke van het tijdschrift Sky and Space aan de hand van deze vertelling over de ster in 2008 twee zaken geconcludeerd:

  • de Bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus
  • Hij is geboren op 17 juni

Mijn verjaardag valt op Eerste Kerstdag

Hij kwam tot deze conclusie nadat hij op zoek was gegaan naar die ene enorme heldere ster. Hij ontwierp een computerprogramma waarmee hij de sterrenhemel van duizenden jaren terug kon simuleren. En Eureka! Het bleek dat het niet om een ster ging maar om de planeten Venus en Jupiter. Doordat deze zo dicht bij elkaar stonden leken ze net felle ster. Aan de hand van deze bevinding kon hij de exacte geboortedatum bepalen. Jezus is op 17 juni in 2 voor Christus geboren. Zou toch geweldig zijn als dit waar is, dan vieren we voortaan Eerste Kerstdag op mijn verjaardag. Twee vliegen in één klap. Hoppa!

Andere wetenschappers en geleerden, andere theorieën. Waren het meteorieten of kometen die langs flitsten? Of werd Jezus toch op de eerste dag van het Loofhuttenfeest geboren (Tishri 15)? Als we dan snel terug rekenen dan ligt de dag van de “conceptie” in september.

Internationale Wafeldag

Wat hebben de Zweedse Våffledagen te maken met de Dag van het Ongeboren Kind? Alles! De oorsprong van wafeldag gaat wat eeuwen terug en is vermoedelijk per ongeluk ontstaan. In de christelijke religie viert de wereld namelijk op 25 maart Maria Boodschap. Vårfrudagen op zijn Zweeds. De dag dat de aartsengel Gabriël Maria een bezoek brengt en haar verteld dat God haar heeft uitverkoren om de moeder van zijn Zoon te worden. Hoe uiteindelijkVårfrudagen (Maria Boodschap) zijn verbasterd tot Våffledagen maakt me niet uit. Wafels zijn gewoon lekker. Lang leve Wafeldag!

Wat staat er nog meer op de agenda voor 25 maart?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.