26 juni – Dag van de Financial | Dag ter Bestrijding van Drugs | Dag voor steun aan de Slachtoffers van Foltering | Dag van het Handvest van de Verenigde Naties

Dag van de Financial

Soms zijn de “dagen van” bedoeld voor een specifieke beroepsgroep. Net zoals de door NBA georganiseerde Dag van de Financial. Deze is speciaal bedoeld voor de financial, de accountant en andere belangstellenden. Elk jaar heeft de dag een ander thema, zo staat de De Dag van de Financial 2019 in het teken van duurzaamheid. Wat is de impact op de financiële huishouding en wat komt er nog meer op je af, en met welke snelheid? Dat moet de doelgroep zeer zeker aanspreken, toch?

Internationale Dag ter Bestrijding van Drugs

De secretaris-generaal van de VN António Guterres is dit jaar erg in zijn nopjes met het thema Health for Justice. Justice for Health van de International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking. Dit thema benadrukt dat gerechtigheid en gezondheid twee kanten van dezelfde medaille zijn als het gaat om het aanpakken van drugsproblemen.

Int. dag voor steun aan de Slachtoffers van Foltering

Marteling is weliswaar in de internationale wetgeving verboden, toch worden mensen in alle regio’s van de wereld geregeld gemarteld. Uit naam van bescherming van de nationale veiligheid worden terrorisme en (burger)oorlogen steeds vaker gebruikt om vrijheden in te perken en om mensen te onderwerpen aan allerlei vormen van wrede, vernederende praktijken, martelingen en onmenselijke behandelingen.

Wat hebben de slachtoffers nu eigenlijk aan deze dag?

Het leed is al geschied en wij, de rest van de wereld, kunnen, mogen of willen niet ingrijpen om folteringen en martelingen internationaal te verbieden en sancties er aan vast te koppelen.

Volgens Amnesty International, en ik citeer: “komen ernstige vormen van mishandeling en wrede behandeling voor in 150 landen. In zo’n zeventig landen is sprake van stelselmatige marteling. Uit Europa en Noord-Amerika worden incidenteel gevallen van marteling gemeld, veelal als vorm van politiegeweld (zoals uit Noord-Ierland, Spanje en de VS), op grote schaal echter uit Turkije”.

En wat doet de Europese Unie hieraan? Net zoveel als de rest van de wereld.

Dag van het Handvest van de Verenigde Naties

Op 26 juni 1945 werd het Handvest van de Verenigde Naties in San Francisco aanvaard en ondertekend door 50 van de 51 oorspronkelijke lidstaten van de VN. Wel een momentje om even bij stil te staan maar de Internationale Dag van de Verenigde Naties vieren we op 24 oktober

Wat is het Handvest van de Verenigde Naties?

Het Handvest van de Verenigde Naties legt de grondslag (synoniem: het fundament, basisprincipes) van de Organisatie. Het bepaalt de rechten en plichten van lidstaten en stelt de organen en procedures van de Verenigde Naties vast. Als internationaal verdrag codificeert het Handvest op internationaal niveau de voornaamste beginselen inzake internationale betrekkingen: van de soevereine gelijkwaardigheid van staten tot het verbod op het gebruik van geweld in internationale relaties, en tot de elementaire mensenrechten van alle vrouwen en mannen.

(bron: Regionaal Informatiecentrum van de Verenigde Naties)

Deel dit bericht