25 juni – Beatles Dag | Vitiligo Dag | Sterfdag Michael Jackson | Dag van de Zeevaarder | Dag van vriendschap en eenheid tussen de Slaven

Wereld Beatles Dag

Je moet niet denken dat Wereld Beatlesdag een fandag is waar je naar toe kan. We staan vandaag stil bij hoe invloedrijk The Beatles waren. Niet alleen op muzikaal gebied maar ook hun kijk op de wereld hebben veel mensen beïnvloed. De vier heren geloofde namelijk sterk in een vreedzame wereld, gebaseerd op onder andere liefde. Tevens probeerde ze door middel van hun muziek de denkwijze van mensen te veranderen op het gebied van: modetrends, seks, kunst, expressie en het omarmen van de verbeelding. Ik citeer: “There’s nothing you can do that can’t be done…..All you need is love

Leuk weetje: sinds 8 juni 2019 staat in Hillegom een Beatles monument. Waarom in Hillegom? De meeste mensen herinneren zich nog het optreden in Blokker maar het eerste Nederlandse concert gaven The Beatles in het Hillegomse Treslong op 5 juni 1964.

Wereld Vitiligo Dag

Elk jaar op 25 juni wordt aandacht gevraagd voor vitiligo. Maar wat is vitiligo? Wanneer je vitiligo hebt dan verliest je huid pigment waardoor melkwitte vlekken op je huid verschijnen, er kunnen zelfs witte lokken in je haar komen. In principe kun je vlekken op heel je lichaam krijgen, meestal zijn de vlekken symmetrisch. De meest voorkomende plaatsen zijn:

  • gezicht (rondom mond, neus, ogen)
  • handen en voeten
  • oksels
  • rondom geslachtsdelen en anus
  • op drukplaatsen, zoals ellebogen en knieën
  • als vitiligo op de behaarde huid voorkomt, kunnen ook de haren wit worden

De precieze oorzaak van vitiligo is nog niet bekend, wel komt uit wetenschappelijk onderzoek naar voren dat de meest aannemelijke theorie is dat vitiligo een auto-immuunziekte is. Door blootstelling aan de zon kunnen de vitiligo vlekken gedeeltelijk verdwijnen. Eén van de meest bekende personen die de ziekte had was Michael Jackson. Zijn sterfdag is gekozen voor Wereld Vitiligo Dag.

Sterfdag Michael Jackson

Het is vandaag tien jaar geleden dat Michael Jackson (29-08-1958 | 25-06-2009) overleed aan een overdosis van het narcose middel propofol. Dit medicijn werd toegediend door zijn privéarts Conrad Murray omdat Michael last had van chronische slapeloosheid. De arts werd uiteindelijk veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij zijn dood.

Dag van de Zeevaarder

Meestal onopgemerkt trotseren matrozen, stuurlieden en kapiteins dagelijks de oceanen om goederen te vervoeren. “De zeevarenden houden de wielen van de wereld in beweging”; aldus IMO secretaris-generaal Kitack Lim. We staan er niet elke dag bij stil maar de zeevaarders zijn onmisbaar, zonder hun inzet zou er überhaupt geen wereldhandel kunnen bestaan. De Dag van de Zeevaarder (Day of the Seafarer (DotS)) is in het leven geroepen om hen hier voor te bedanken.

In het jaar 2019 ligt binnen de maritieme wereld de nadruk op het belang van gendergelijkheid en de waarde van vrouwen in de maritieme wereld. De aanjager van dit onderwerp is het thema van World Maritime Day 2019: Empowering Women in the Maritime Community. De hashtag voor de campagne 2019 is: # IamOnBoard. Deze hashtag kan door iedereen worden gebruikt die voor gendergelijkheid in de zeevaart is.

Dag van vriendschap en eenheid tussen Slavische volkeren

Deze dag werd voor het eerst gevierd in 1957, tijdens de Koude Oorlog (1945-1991). Was een poging om de eenheid tussen alle Slaven te bevorderen. Van oudsher bestaan er velen barrières tussen de wereldwijd meer dan 350 miljoen Slaven maar ook overeenkomsten op linguïstisch, religieus en cultureel gebied. Het annexeren van de Krim en het binnenvallen van Oekraïne zal niet echt helpen om van deze dag een groot succes te maken.

Saillant detail, op 25 juni herdenken de Zuid-Slavische landen Kroatië en Slovenië het uitroepen van hun onafhankelijkheid van Joegoslavië.

Deel dit bericht