26 juli – Blauwvingerdagen | Spakenburgse dagen | Vestingdagen Elburg | One Voice Day

Zwolse Blauwvingerdagen

Vandaag is de laatste dag van de Zwolse Blauwvingerdagen. De Zwolse Blauwvingerdagen behoren tot de grootste braderieën van Nederland en trekken jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Met circa 450 kramen in de binnenstad is er een enorm gevarieerd aanbod voor zowel de toerist die gezellig een dagje uit wil als voor de koopjesjager die zijn slag wil slaan.

In het historische stadsdeel “Broerenkwartier” tref je de Bluefinger Fair aan. De Bluefinger Fair is een sfeer-, streek- en belevingsmarkt met tal van leuke kramen, foodtrucks en live optredens.

Spakenburgse dagen

Normaal gesproken zie je in Spakenburg vrouwen gekleed in klederdracht door de straten lopen maar tijdens de Spakenburgse Dagen zie je ook mannen en vooral kinderen in traditionele klederdracht gestoken. Dat is onder meer wat de Spakenburgse dagen uniek maken, maar er is meer te zien dan klederdracht alleen: er is muziek, er zijn oude ambachten, scheepsmodellen worden getoond en in de schilderachtige Oude Haven liggen authentieke botters waarmee je een tochtje over de Randmeren kunt maken.

Op 2 augustus pronken klederdrachtgroepen uit verschillende Nederlandse streken zoals Urk en Zeeland in een folkloristische optocht over de markt. De Spakenburgse dagen zijn vandaag, op 2 augustus en op 9 augustus.

Vestingdagen Elburg

Vandaag is het dag twee van de Vestingdagen in de binnenstad van de Hanzestad Elburg. De volgende dagen zijn op 2 en 9 augustus. Woensdag 16 augustus is het ook Vestingdag maar dan zonder braderie. Deze woensdag staat echt in het teken van de kinderen! Traditioneel verkopen kinderen op de woensdagen hun oude speelgoed, spulletjes van zolder en meer van die prullaria. Het staat bekend onder de naam “kleedjesmarkt”.

Naast de kleedjesmarkt markt kun je binnen de stadsmuren van Elburg tijdens de Vestingdagen ook naar de gratis zomerconcerten in de Grote Kerk. Aanvang 11.00 uur en de toegang is gratis. Na het concert kun je van 10.00 tot 18.00 uur flaneren over de braderie. Deze Hanzestad is sowieso een bezoekje waard want wist je dat Elburg één van Nederlands meest bezienswaardige oude stadjes is met ongeveer 350 monumenten? Een dagje Elburg is een dagje terug in de tijd.

One Voice Day

Geloof jij in de kracht van het gesproken woord? Dan is One Voice Day echt een initiatief voor jou! Wereldwijd worden vandaag miljoenen mensen aangespoord om op dezelfde tijd (18.00 GMT) een document voor te lezen dat een pleidooi is voor vrede. Dat document heet: “The Universal Peace Covenant”, klik hier voor de letterlijke tekst. Het idee om wereldwijd op dezelfde tijd  het Universal Peace Covenant voor te lezen is natuurlijk een goed idee. Maar hoe je het ook wendt of keert, vrede begint bij jezelf en als iedereen daarvan doordrongen zou zijn dan was (wereld)vrede binnen handbereik.

De eerste voorwaarde om met anderen in vrede te kunnen leven is vrede met jezelf te hebben”

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.