26 februari – Wereld Pistachenoten Dag | “Vertel eens een Sprookje”-dag

Wereld Pistachenoten Dag

Terecht dat pistachenoten in het zonnetje worden gezet. Meer mensen zouden moeten weten hoe gezond het is om pistachenoten te eten. Want wist jij dat pistachenoten veel belangrijke stoffen bevatten, waaronder eiwitten, vezels en vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (o.a. kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium)?

Ben jij op de hoogte van de gunstige effecten die deze verantwoorde snack op je (fysieke) gezondheid heeft? Hier komen een paar voorbeelden: weinig calorieën  (30 pistachenoten zijn ongeveer 100 calorieën), hoge voedingswaarde rauwe pistachenoten (bevatten de meeste vitaminen en mineralen), gezonde vetten (90% van de vetten in de pistachenoot is onverzadigd), verdediging tegen diabetes (suikerziekte), een verminderde kans op netvliesveroudering, lustopwekkingen de pistachenoot helpt bij opname van ijzer.

De pistachenoot in een notendop

  • het woord pistache is afkomstig van het Perzische pista
  • er zijn sporen van pistachenoten tot wel 780.000 jaar geleden
  • archeologische vondsten in Turkije en in Jordanië (Petra) bewijzen dat de pistache al in 6700 v.C. werd gebruikt als voedsel
  • in een paar Bijbelboeken staat geschreven dat de plaats Betonim (Joz. 13:26) naar de pistachenoot is genoemd. Betonim kan identiek zijn met BaTneh (in Ammon)
  • de pistachenoot werd ook terpentijnnoot genoemd omdat de noot werd gebruikt om terpentijn van te maken
  • in de eerste eeuw na Christus haalde keizer Vitellius de pistachenoot naar Rome
  • minder gebruikte Nederlandse naam is pimpernoot

Vertel eens een Sprookje

Het is vandaag “Vertel eens een sprookje”-dag. Is dat geen leuke aanleiding om weer eens door wat sprookjesboeken heen te bladeren? Of in gedachten terug te gaan naar je kindertijd? Als klein kind las mijn moeder mij vaak voor uit de Sprookjes van Grimm. Ik weet zelfs nog de kleur van de kaft, rood was tie.

Hans Christian Andersen

Als ik de naam van Hans Christian Andersen roep wat is de eerste associatie die jij daar bij krijgt? Ik denk meteen terug aan de muzikale (sprookjes) film gebaseerd op het leven van de beroemde Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen (1805-1875) uit 1952 met in de hoofdrol Danny Kaye. Ik denk aan Kopenhagen en aan De Kleine Zeemeermin. Ik denk aan mijn zoektocht in de haven van Kopenhagen op zoek naar het beeld van De Kleine Zeemeermin. Ik dacht dat het een groot beeld zou zijn maar laat ik je vertellen, het heet niet voor niets “de kleine” zeemeermin.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.