26 februari – Vertel eens een Sprookje-dag | Pistachenoten Dag

Vertel eens een Sprookje-dag

Natuurlijk mag Vertel eens een sprookje-dag niet zomaar roemloos voorbijgaan na de uitzending van de Luizenmoeder van afgelopen zondag. Hoe juffrouw Helma de sprookjes voorlas, hilarisch! En het geklungel van juffrouw Ank om maar niet een sprookje waarin iemand dood gaat/is voor te lezen omdat “Isa dat nu even niet goed aan kan”. En dan heb je Anton met zijn irritante blokfluit die continu de begintune van zijn, en heel toevallig ook die van de geronselde BN ‘er, favoriete sprookje aan het spelen is.

Mijn jeugdherinneringen aan “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?” kwamen naar boven. Hoor Loeki Knol nog zingen “Wat heb ik nou aan algebra als ik voor de keuze sta”. Daar dacht ik ook aan toen ik voor de trouwambtenaar stond, dit terzijde. Hoewel ik elke aflevering van de tv serie heb gezien kan ik niet echt zeggen dat de Rattenvanger van Hamelen mijn favoriete sprookje was. Ik hield meer van de Kleine Zeemeermin.

Wereld Pistachenoten Dag

Terecht dat pistachenoten op World Pistachio Day in het zonnetje worden gezet. Meer mensen zouden moeten weten hoe gezond het is om pistachenoten te eten. Want wist jij dat pistachenoten veel belangrijke stoffen bevatten, waaronder eiwitten, vezels en vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (o.a. kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium)?

Ben jij op de hoogte van de gunstige effecten die deze verantwoorde snack op je (fysieke) gezondheid heeft? Hier komen een paar voorbeelden: weinig calorieën (30 pistachenoten zijn ongeveer 100 calorieën), hoge voedingswaarde rauwe pistachenoten (bevatten de meeste vitaminen en mineralen), gezonde vetten (90% van de vetten in de pistachenoot is onverzadigd), verdediging tegen diabetes (suikerziekte), een verminderde kans op netvliesveroudering, lustopwekking en de pistachenoot helpt bij opname van ijzer.

De pistachenoot in een notendop

  • het woord pistache is afkomstig van het Perzische pista
  • er zijn sporen van pistachenoten tot wel 780.000 jaar geleden
  • archeologische vondsten in Turkije en in Jordanië (Petra) bewijzen dat de pistache al in 6700 v.C. werd gebruikt als voedsel
  • in een paar Bijbelboeken staat geschreven dat de plaats Betonim (Joz. 13:26) naar de pistachenoot is genoemd, Betonim kan identiek zijn met BaTneh (in Ammon)
  • de pistachenoot werd ook terpentijnnoot genoemd omdat de noot werd gebruikt om terpentijn van te maken
  • in de eerste eeuw na Christus haalde keizer Vitellius de pistachenoot naar Rome
  • minder gebruikte Nederlandse naam is pimpernoot
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.