26 december – Tweede Kerstdag

Tweede Kerstdag

Vandaag is het Tweede Kerstdag of Boxing Day zoals ze in de landen van het Gemenebest de Tweede Kerstdag noemen. Boxing Day ontleend zijn naam aan vroegere tijden, de rijke mensen deden voor de minderbedeelde en hun personeel een presentje in een kerstkist (box). Deze box werd op Tweede Kerstdag geopend.
Ook werd op Boxing Day de traditionele vossenjacht gehouden. Nu is de dag belangrijk voor andere sporten zoals voetbal, rugby en paardenraces.

In veel landen is Tweede Kerstdag net zoals in Nederland een officiële feestdag maar in de VS bijvoorbeeld niet.

Waarom twee Kerstdagen?

De oorsprong van deze feestdagen ligt bij een Germaanse traditie. Het twaalfdaagse joelfeest staat aan de wieg van onze kerstdagen, 25 december was de eerste dag van het feest ter ere van het lengen der dagen.
Constantijn de Grote koppelde dit Germaanse feest aan de geboorte van Jezus en bepaalde dat kerstfeest voortaan altijd op 25 december moest worden gevierd.

Dan hebben we nog een andere uitleg: aan het eind van de Middeleeuwen moest het dienstpersoneel van welgestelde mensen gewoon werken op Eerste Kerstdag. Om ook het personeel de gelegenheid te geven Kerst te vieren met hun familie kregen ze de dag na Eerste Kerstdag vrij. Zo is Tweede Kerstdag ontstaan.

Waarom we naar de meubelboulevard gaan.

In Nederland gaan we op Tweede Kerstdag massaal naar de meubelboulevards. Ik begrijp wel waar dat vandaan komt. Jezus is de zoon van een timmerman en in de Bijbel wordt verondersteld dat Jezus enkele jaren samen met Jozef heeft gewerkt als timmerman.

Goed, daar is de link! Timmerman  Woonboulevard. Dat kan verklaren waarom zo veel mensen naar de meubelboulevard moéten; het is een soort onderbewuste drang, een Trojan Horse wat op onze harde schijf zit. Als je uitgerust bent met een goede virusscanner loop je vandaag dus niet op de meubelboulevard. 😉

Wil je niet als een mak schaap langs de meubelzaken sjokken of verpletterd worden in het gedrang bij IKEA, kijk dan eens op www.overuit.nl. Daar staan allerlei leuke activiteiten vermeld, van heerlijke boswandelingen tot levende kerststallen bezoeken. Of lees de blog van 22 december over “De trek-er-lekker-op-uit Dag”, daarin staan ook enkele leuke activiteiten beschreven.

Kerst is een Walhalla

De Kerstdagen zijn een Walhalla voor het inbrekersgilde, zij draaien overuren deze dagen. Het aantal inbraken ligt rond kerst twee keer hoger dan normaal. Het piekmoment ligt tussen 17.00 en 21.00 uur. Dieven zijn natuurlijk ook niet gek, ze weten dat het gros van de Nederlanders op dat tijdstip niet thuis zijn.
Vooral studenten moeten oppassen. Veel inbrekers komen uit de buurt en weten dat de meeste studenten Kerst buiten de deur vieren.

Geef inbrekers géén kans! Enkele tips:

  • laat in huis lampen branden
  • laat koffiekopjes of glazen op tafel staan
  • zet de radio aan
  • leg waardevolle spullen zoals tablets en laptops uit het zicht
  • laat de opladers niet in het stopcontact zitten
  • waarschuw de buren als je weggaat
  • zet pantoffels en sloffen niet in de gang maar berg ze op
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.