27 december – Dag van de Popquiz | Vuurwerkangst

Dag van de Popquiz

Twee jaar geleden is 27 december uitgeroepen tot Dag van de Popquiz. Voor iedereen met een beetje muziekkennis is dit echt hartstikke leuk om aan mee te doen. Het grote voordeel is dat je niet alleen speelt maar in een eigen samengesteld team, én je hoeft gelukkig geen podium op of zo. De vragen zijn muziekfragmenten die terug gaan naar de jaren 60 tot aan nu. Wil je weten wat voor soort vragen er gesteld worden, klik dan hier.

In meer dan 40 steden wordt er een popquiz georganiseerd, van Amersfoort tot Zwolle. Wil je weten of er bij jou in de buurt een popquiz wordt georganiseerd, klik dan hier.

Zo toepasselijk om een Dag van de Popquiz te hebben halverwege de Top 2000!

Denk na voordat je vuurwerk afsteekt!

Misschien heb je het meegekregen, misschien ook niet maar op 3 november jongstleden heb ik mijn Toller ( Nova Scotia Duck Tolling Retriever ) genaamd Buster moeten laten inslapen. Hij was na bijna 14 jaar op…..maar er gaat géén dag voorbij dat ik niet aan hem denk. Vaak nog met tranen in mijn ogen. Alleen tijdens deze dagen, zo richting oud op nieuw ben ik blij dat hij er niet meer is.
Buster was doodsbang voor de knallen van vuurwerk, het was zo hartverscheurend om te zien. Hij, een hond van ruim 23 kilogram, kroop dan in elkaar en sprong op schoot, trillend en bevend. En dat duurde dan echt een hele poos voor hij weer rustig was en dan hoppa de volgende knal!

Vuurwerkangst.

Natuurlijk hebben we van alles gedaan en geprobeerd om de vuurwerkangst bij Buster weg te halen. We zijn met hem naar een vuurwerktraining gegaan, niet geholpen. Thuis een cd met vuurwerk geluiden knoerthard afgespeeld, daar reageerde hij totaal niet op. Medicatie van de dierenarts gekregen, geen resultaat.
Een verdamper, die een geruststellende geur verspreid, in het stopcontact gedaan. De enige die er rustig van werd was ik.

Toevallig zijn we de dag voor Kerst nog in de dierenwinkel Dier & Ding Hoogzandveld (Nieuwegein) geweest met onze nieuwe aanwinst Lotje, een Chihuahua van 7 jaar. Daar raakte ik aan de praat met de eigenaars. Natuurlijk ging het over de vuurwerkangst bij huisdieren. Zij hadden bij hun in de winkel een aantal middelen staan om vuurwerkangst te verminderen. Het is nog niet te laat om er vandaag mee te beginnen!

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Gelukkig mag je sinds 2014 alleen nog maar vuurwerk afsteken op 31 december, van 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Maar wie houdt zich er aan? Wie houdt er rekening met de huisdieren? Waarom koop je (illegaal) vuurwerk en steek je dat al af vanaf half november? Wat is daar de lol van? Waarom steek je vuurwerk af en gooi je dat naar (huis)dieren? Leg me dat eens uit!

Ik ben helemaal niet voor een algeheel vuurwerkverbod, echt niet hoor maar degene die vuurwerk afsteken buiten de aangegeven tijd gooien hun eigen glazen in. Niet echt bijdehand!

Ik zeg: vooral zo doorgaan, dan mag je straks helemaal géén vuurwerk meer afsteken vanwege de overlast!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.