26 december – Herdenking Tsunami | Tweede Kerstdag

Herdenking Tsunami

In 2004 werd de wereld opgeschrikt door een verschrikkelijke natuurramp, een zeebeving met als gevolg een tsunami die ongeveer 230.000 mensen het leven heeft gekost. Van hen kwamen 36 uit Nederland.
In Indonesië, Sri Lanka, India (vooral Tamil Nadu) en Thailand vielen ver weg de meeste slachtoffers. We zijn nu 13 jaar verder en deze ramp wordt vandaag stilletjes herdacht.

Tweede Kerstdag

Vandaag is het Tweede Kerstdag of Boxing Day zoals ze in de landen van het Gemenebest de Tweede Kerstdag noemen. Boxing Day ontleend zijn naam aan vroegere tijden, de rijke mensen deden voor de minderbedeelde en hun dienstpersoneel een presentje in een kerstkist (box) omdat ze op Eerste Kerstdag gewoon moesten werken. Deze box werd op Tweede Kerstdag geopend en kreeg het personeel vrij om familie te bezoeken.
Ook werd op Boxing Day de traditionele vossenjacht gehouden. Nu is de dag belangrijk voor andere sporten zoals voetbal, rugby en paardenraces.

Waarom vieren wij eigenlijk Tweede Kerstdag?

In veel landen is Tweede Kerstdag net zoals in Nederland een extra officiële feestdag maar in de VS kennen ze dit bijvoorbeeld niet. Kan je het nog sterker vertellen, tot aan 1773 hadden we onder invloed van het christendom nog een Derde én Vierde Kerstdag. Op Derde Kerstdag werd de apostel Johannes herdacht, de heilige van de vriendschap. En Vierde Kerstdag was een kinderfeest: kinderen werden een dag de baas. In 1964 werden de twee overgebleven kerstdagen officiële vrije dagen. Tenminste voor alle Nederlanders, in België is alleen Eerste Kerstdag een officiële feestdag.

Meubelboulevard of outlet?

Na vanaf zondag binnen te hebben gezeten trekt Nederland er op Tweede Kerstdag massaal op uit. Ongeacht het weer gaat het gros als makke schaapjes naar één van de velen meubelboulevard of naar de outlets. Er zijn legio alternatieven te vinden, wat dacht je bijvoorbeeld hiervan:

  • Winter Efteling
  • Wereldkerstcircus Carré
  • Amsterdam Light Festival
  • Groot kerstcircus op het Malieveld
  • diverse kerstwandelingen
  • bezoek een kasteel of ga naar een museum

Een gewaarschuwd mens telt voor twee

Ongeacht waar je vandaag naar toe gaat, houd er rekening mee dat de kerstdagen niet alleen maar onbezorgde vrolijke dagen zijn. Er zijn namelijk mensen die juist met deze dagen overuren draaien. De inbreker! Het aantal inbraken ligt rond kerst twee keer hoger dan normaal. Vaak wordt er tussen 18.00 uur en 21.00 uur ingebroken. Want dieven zijn natuurlijk ook niet gek, ze weten dat het gros van de Nederlanders op dat tijdstip niet thuis is of toevallig een blokje om is met de hond. Mensen zitten dan bij vrienden of familie aan het diner. De kerstdagen zijn het paradijs voor het inbrekersgilde. Vooral studenten moeten oppassen. Veel inbrekers komen uit de buurt en weten dat de studenten kerst thuis vieren.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.