25 december – Eerste Kerstdag | Top 2000

Eerste Kerstdag

We vieren vandaag….tja wat vieren we vandaag eigenlijk? Niet de geboorte van Jezus want de Bijbel noemt geen specifieke datum voor de geboorte van Jezus. Wanneer is Jezus dan geboren? De Bijbel geeft geen direct antwoord op die vraag. Wel worden er twee “kleine” details over zijn geboorte genoemd waaruit geconcludeerd kan worden dat hij niet op 25 december werd geboren.

Wat zijn dan die twee “kleine” details?

  1. Caesar Augustus gaf de opdracht voor een volkstelling. Dat was een registratie die de gegevens vastlegde over de bewoners van een gebied en hun grondbezit. Dat ging gepaard met een terugkeer naar de plaats van geboorte of een plaats van erfelijk landbezit. Dat kon betekenen dat sommige een reis van meer dan een week moesten maken om naar hun afstammingsplaats terug te keren. Om zijn onderdanen niet nog meer te irriteren zou hij dat bevel nooit  in de wintermaanden hebben gegeven.
  2. Lucas vermeldt dat de herders, in het open veld, gedurende de nacht hun kudde bewaakten. Dus dat zou dan niet tijdens de winter periode zijn. Want het gras was dan schaars en er dreigden dan regen en kou waardoor de schapen niet langer buiten konden blijven, ze moesten dan onderdak hebben. Daarom is 25 december meer dan waarschijnlijk niet de juiste datum.

Maar wanneer is Jezus dan wel geboren?

Bij de opkomst van het christendom is het altijd onzeker geweest op welke datum Jezus precies geboren is. Op de site van het Vaticaan staat al jaren dat dit niet exact bekend is maar dat dit naar alle waarschijnlijkheid in de maand april, of mei is in jaar 7, of 9 voor de jaartelling. Andere bronnen vermelden dat Christus is geboren rond 1 oktober van het jaar 2 v.Chr.

Waarom vieren we Eerste Kerstdag op 25 december?

Voordat er in Europa kerst werd gevierd, werden er al feesten gehouden om te vieren dat de langste nacht van het jaar voorbij was. Germaanse volken uit het noorden van Europa vierden op 21 december de zogenaamde joelfeesten. Bij dit feest werden bomen in huis geplaatst en werden er vreugdevuren van hout gestookt.

Heidenen in Rome vierden rond 21 december een feest ter ere van Saturnus, de zogenaamde Saturnaliën. En ook de Romeinen kenden een feest om te vieren dat de langste nacht voorbij was. Dit feest heette de Dies Natalis Solis Invicti en vond plaats op 25 december. Daarnaast vierden de aanhangers van de Perzische god Mithras de geboorte van deze god op 25 december.

De eerste christelijke Romeinse keizer Constantijn de Grote (keizer van 306 tot 337) bracht de geboortedag van de onoverwinnelijke zonnegod Mithras en de geboortedag van Jezus, de “christelijke brenger van het licht’, samen. En daarom vieren wij op 25 december Eerste Kerstdag!

Top 2000: mijn “guilty pleasure”

Na het radio journaal van 09.00 begint de negentiende editie van de Top 2000. Wat een heerlijkheid, tot en met oudejaarsavond 00.00 worden op NPO Radio 2 non-stop de beste 2000 nummers uitgezonden. Niet samengesteld door Dj’s maar gewoon door jou en mij. Ik ga in ieder geval weer genieten! Ben benieuwd welke nummers van mijn Top 2000 lijstje de lijst hebben gehaald. Zal ik mijn “guilty pleasure” met jullie delen? Ach wat maakt het uit….. 😉
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.