27 december – Vuurwerk | Dag van de Popquiz | Louis Pasteur

Vuurwerk

Normaal gesproken is de verkoop van vuurwerk alleen toegestaan op 29, 30 en 31 december, dit om de overlast tot een minimum te beperken. Maar omdat de 31e dit jaar op een zondag valt begint de officiële verkoop morgen al en vervalt 31 december als officiële verkoopdag. Dus op oudjaarsdag mag in heel Nederland géén vuurwerk meer worden verkocht. Houd hier rekening mee en wacht niet tot de laatste dag en vergeet niet dat je geen vuurwerk op de openbare weg bij je hebben mag vóór en ná de verkoopdagen.

Sinds 2014 mag je alleen nog maar vuurwerk afsteken op 31 december, van 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Klaarblijkelijk is niet iedereen hiervan op de hoogte want er wordt al volop geknald. Doordat deze regel met handen en voeten wordt getreden gaan er steeds meer geluiden op voor een algeheel vuurwerkverbod. Lijkt me wel een goede oplossing voor het verminderen van alle overlast en stress die het geknal veroorzaken bij mens en huisdieren.

Dag van de Popquiz

In 2013 werd 27 december uitgeroepen tot Dag van de Popquiz. Een hartstikke leuke avondvullende quiz, voor iedereen met een heel klein beetje muziekkennis goed te doen. Het grote voordeel is dat je niet alleen speelt maar in een eigen samengesteld team, én je hoeft gelukkig geen podium op of zo. De vragen zijn muziekfragmenten van de jaren 60 tot aan nu. Wil je weten wat voor soort vragen er gesteld worden, klik dan hier.

Van Aalsmeer tot Winterswijk, in bijna 40 steden wordt er dit jaar een popquiz georganiseerd. Wil je weten of er bij jou in de buurt een popquiz wordt georganiseerd, klik dan hier.

Louis Pasteur, de oprichter van de microbiologie

Honderdvijfennegentig jaar geleden kwam hij ter wereld in het Franse plaatsje Dole (Jura). Zijn vader was een eenvoudige zelfstandige leerlooier (ZZP ‘er) en oud soldaat in het Napoleontische leger. Zijn moeder was een ijverige geestdriftige huisvrouw met veel verbeeldingskracht. Enig kind Louis groeide uit tot één van de grootste wetenschappers ooit.

En daar staan we vandaag even bij stil want hij, Louis Pasteur (27 december 1822 – 28 september 1895), was niet alleen één van de grondleggers op het gebied van de microbiologie. Hij was een Franse scheikundige en bioloog, vooral bekend vanwege de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en door zijn ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid. Pasteur maakte veel bijdragen op het gebied van de volksgezondheid, het maken en testen van een reeks van vaccins voor difterie, cholera, gele koorts, pest, miltvuur en tuberculose.

Wat is pasteurisatie?

Pasteurisatie is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten, zonder het product te beschadigen. Overigens wordt er nu nog steeds volop rauwmelkse kaas gegeten, dat meestal boerenkaas wordt genoemd.

Een geliefde quote van Pasteur: “A bottle of wine contains more philosophy than all the books in the world.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.