26 april – Koningsnacht | Werelddag voor Intellectueel Eigendom | Alien Day | Herdenking Tsjernobyl

Wat te doen op Koningsnacht?

Koningsnacht vieren is helemaal hot, iedere stad of dorp organiseert zo’n beetje zijn eigen (al dan niet gratis) toegankelijk Oranjefeest. Zoek je waar je naar toe kunt op Koningsnacht? Op djguide.nl vind je een zeer uitgebreid overzicht, van Aalten tot Zwolle en alles daar tussen in komt voorbij. Meer info over andere feesten, festivals, vrijmarkten op Koningsdag vind je op website van koningsdag27april.info maar ook bij de VVV-kantoren en/of in de lokale en landelijke dagbladen.

Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood.

Werelddag voor Intellectueel Eigendom (IE-dag)

Werelddag voor Intellectueel Eigendom gaat over de rol die intellectuele eigendomsrechten (octrooien, handelsmerken, industriële ontwerpen, auteursrechten) spelen bij het stimuleren van innovatie en creativiteit. De World Intellectual Property Day 2019 Reach for Gold campagne neemt een kijkje in de sportwereld. De campagne gaat dieper in op een aantal zaken die te maken hebben met sport, zoals: octrooien, sponsoring, merchandising en licentieovereenkomsten, uitzendrechten, sportinnovatie en de toekomst. Het onderzoekt hoe innovatie, creativiteit en intellectuele eigendomsrechten de ontwikkeling van sport en hun beoefenaars (kunnen) ondersteunen.

International Alien Day

Ter gelegenheid van de door 20th Century Fox geproduceerde Alien film uit 1979 werd in 2009 de eerste International Alien Day gevierd. Tot 2016 vierde men Alien Day op 25 mei, de datum dat de film in première ging. Vanaf 2016 koos men echter voor 26 april. Een speciale datum voor fans van deze populaire sci-fi en mysteriesaga. Voor de niet fans in het kort het verhaal:

“De bemanning van Nostromo, een intergalactisch vrachtschip, ontdekt op een onbewoonde planeet (de planetoïde LV-426 ) een ruimteschip dat een noodsignaal uitzendt. De bemanning gaat aan boord van het onbekende schip en vindt in de catacomben een onbekend organisme. Niet lang ontpopt zich dat tot een verschrikkelijk monster dat systematisch jacht maakt op de doodsbange crewleden.”

De internationale dag kreeg uiteindelijk 26-04 als datum omdat de bemanning van Nostromo op planetoïde LV-426 hun eerste ontsmetting had met de Alien (4/26 = 26 april). De film Alien was het begin van een mediafranchise van inmiddels zeven films.

Herdenking Tsjernobyl

Een explosie in de kerncentrale van Tsjernobyl in 1986 verspreidde een radioactieve wolk over grote delen van de Sovjet-Unie. Dat zijn nu Wit-Rusland, Oekraïne en de Russische Federatie. Bijna 8,4 miljoen mensen werden blootgesteld aan de straling. Het werd hiermee de grootste kernramp in onze geschiedenis. Het is goed om jaarlijks deze ramp, en de gevolgen voor de getroffen mensen en gebieden, te herdenken. Want ook al zijn we 33 jaar verder een kernramp ligt nog steeds op de loer. Zeker nu het kabinet vindt dat het opwekken van elektriciteit uit kernenergie een belangrijke overbrugging naar duurzame energievoorziening kan zijn.

Deel dit bericht