afbeelding versterkt maria boodschap

25 maart – Maria Boodschap | Internationale Wafeldag | Dag van het Gelijke Loon (BE) | Internationale Dag Tegen Reclame | Internationale Dag ter Herinnering van de Slachtoffers van Slavernij en de Trans-Atlantische Slavenhandel | Internationale Dag voor de Solidariteit met Vastgehouden en Vermiste Stafleden | Internationale Dag van het Ongeboren Kind | Tolkien Leesdag

Maria Boodschap

Net zoals de AVRO/TROS ben ik op zoek gegaan naar Maria (Boodschap). Het enige verschil is dat de Maria uit “Op zoek naar Maria” afkomstig is uit “The sound of Music”, en mijn Maria niet uit een musical komt. Zij is de moeder van Jezus. Je kunt stellen dat God in die tijd ook op zoek was naar Maria. De 2 vragen die mij bezighouden zijn: wie is Maria en waar komt ze vandaan? Het antwoord las ik op pthu.nl. Probeer het een beetje in mijn bewoording samen te vatten.

Ik las dat het wel even geduurd heeft voordat Maria ter wereld kwam. Maar ik begreep dat Maria het zeer gewenste kind van Joachim en Anna was. Zoals een goed christen betaamd bad Anna de blaren op haar handen voor een baby. Zij beloofde God dat als haar gebeden werden verhoord zij haar kind aan Hem zou wijden. En ja, belofte maakt schuld. Afijn, Maria werd geboren en 3 jaar later werd zij door ouders naar de tempel gebracht. Daar ontvangt ze uit de hand van een engel eten. Klaarblijkelijk was dat een teken voor haar ouders om Maria maar in de tempel te dumpen. Ze blijft daar tot ze twaalf jaar oud is. Waarom 12 jaar? Omdat op die leeftijd veel meisjes voor de eerste keer menstrueren!

Wie bracht Maria een “boodschap”?

Het is eigenlijk maar een raar verhaal en riekt naar pedofilie, maar ik vertel verder. Er wordt besloten om een voogd voor Maria te zoeken. Dat moet dan een (oudere) weduwnaar zijn. Diverse ouwe snoepkonten komen opdagen maar alleen uit de staf van Jozef stijgt een duif op die daarna op zijn hoofd gaat zitten. Dat is de reden dat de hogepriester Zacharias besluit dat Jozef de voogd wordt van het 12-jarige (!) meisje Maria. En wat doet voogd Jozef? Die vertrekt voor een bouwopdracht naar de woestijn en laat Maria thuis achter. Terwijl Maria braaf thuis iets voor de tempel aan het weven is staat in ene keer de aartsengel Gabriël voor haar neus. Hoppa, negen maanden later wordt Jezus Chritus geboren. Ik blijf de Bijbel maar een apart boek vinden. Maar dat terzijde.

Internationale Wafeldag

Wat hebben de Zweedse Våffledagen te maken met de Dag van het Ongeboren Kind? Alles! De oorsprong van wafeldag gaat wat eeuwen terug en is vermoedelijk per ongeluk ontstaan. In de christelijke religie viert de wereld namelijk op 25 maart Maria Boodschap. Vårfrudagen op zijn Zweeds. De dag dat de aartsengel Gabriël Maria een bezoek brengt en haar verteld dat God haar heeft uitverkoren om de moeder van zijn Zoon te worden. Hoe en waarom uiteindelijk Vårfrudagen (Maria Boodschap) zijn verbasterd tot Våffledagen maakt me niet uit. Wafels zijn gewoon lekker. Lang leve Wafeldag!

Recept Zweedse Wafels

Hoe kan je Wafeldag het beste vieren? Niet zo moeilijk, door wafels te eten. Het lekkerste is om ze zelf te maken. Om je een eindje op weg te helpen heb ik alvast een recept opgesnord voor de allerlekkerste Zweedse wafels. Je hoeft er geen gekkigheid voor in huis te halen. Ingrediënten voor ongeveer 6 wafels: 150 g bloem, 1 tl bakpoeder, 1/4 tl zout, 2 tl suiker, 2 gesplitste eieren, 2,5 dl volle melk, 80 g gesmolten boter.

Meng bloem, bakpoeder, zout en suiker in een kom. Klop er de eidooiers, melk en boter door. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag. Laat het beslag ongeveer een half uurtje rusten. Bak daarna de wafels in een wafelijzer goudbruin en knapperig. In Zweden is de hartvormige wafelijzer is de meest voorkomende. Heerlijke met jam (sylt in het Zweeds) en een beetje (ongezoete) slagroom.

Nog 6 dagen waarvan 2 een andere invulling hebben gekregen

Deel dit bericht