afbeelding versterkt free the nipple day

26 maart – Free the Nipple Day | Purple Day | Nationale Spinaziedag | Media Ukkie Dagen | Dag van de Revalidatiezorg

Free the Nipple Day

Free the Nipple Day is een movement die campagne voert om de gendergelijkheid te bevorderen en de positie van vrouwen in westerse landen te verbeteren. Neem de Verenigde Staten, zij hebben zoals zoveel landen geen kledingwetten die aangeven welke kleding gedragen moet worden. Men doet een beroep op het innerlijke kompas voor fatsoen. Het dragen van onvoldoende kleding kan in veel landen echter worden vervolgd als het gaat om onfatsoenlijke blootstelling of openbare onfatsoenlijkheid. Free the Nipple is een beweging die betoogt dat vrouwen shirtloos mogen rondlopen, zonder intimidatie en zonder oordelen.

De beweging betwist de conventie dat mannen topless mogen zijn in het openbaar, terwijl het als onfatsoenlijk of seksueel wordt beschouwd voor vrouwen om hetzelfde te doen. Het argument is dat zowel mannen als vrouwen borsten en tepels hebben. Men stelt dat het wettelijk en cultureel aanvaardbaar moet zijn dat vrouwen hun tepels in het openbaar laten zien. Het is niet de bedoeling om elke vrouw te dwingen topless te gaan in het openbaar. Vele beroemdheden, zoals Courtney Love, Cara Delevingne en Miley Cyrus dragen de beweging een warm hart toe.

Durf jij het aan: Free the Nipple?

In goed Nederlands heet deze dag Bevrijd de Tepel Dag! Aangezien ik niet zo’n durfal ben laat ik deze dag stilletjes aan me voorbij gaan. Heb wel opgezocht wie verantwoordelijk is voor deze dag. De initiator voor deze dag is de actrice, activiste en filmmaker Lina Esco. Zij regisseerde de film “Free the Nipple”, een film die gaat over een paar New Yorkse activisten die vechten voor een gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Esco begon in 2012 met het schrijven van de film. Dit onderwerp zorgde voor veel reuring, zelfs voordat de film daadwerkelijk in 2014 in première ging.

Waar de schoen wringt is dat in Amerika mannen, in tegen stelling tot vrouwen, ongestraft met een ontbloot bovenlijf op straat mogen rond lopen en foto’s en/of filmpjes met ontbloot bovenlijf mogen delen op sociale media. Dit in tegenstelling tot wat vrouwen mogen. Zij mogen niet in het openbaar hun borsten tonen. Doen ze dit wel dan worden ze gearresteerd of beschuldigd van openbare onfatsoenlijkheid, verstoring van de vrede of onzedelijk gedrag. Het vrouwenlichaam wordt geseksualiseerd op een manier die niet geldt voor het het mannenlichaam. Dit is een symptoom van ongelijkheid, en werkt het streven naar een gelijke samenleving tegen

Wie durfde hun borsten in het openbaar te laten zien?

We gaan verder terug in de tijd: in 1986 in Rochester, New York gingen zeven jongedames doen wat jongemannen al jaren legaal deden: topless rondlopen. De dames werden gearresteerd want wat zij deden was in strijd met de staatswet van New York. Ze werden in 1992 onvermijdelijk vrijgesproken door het Hooggerechtshof van de Staat, waardoor N.Y. een legaal topvrije staat werd voor mannen en vrouwen. De zaak in Rochester was het legale startpunt voor topless gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Purple Day

Purple Day is een internationale campagnedag die pleit voor meer kennis over epilepsie en die de gemeenschappelijke mythen en angsten over deze neurologische aandoening hopen te verhelpen. Van Argentinië tot aan Zimbabwe, wereldwijd staat men vandaag stil bij deze “paarse dag” en draagt men iets paars! Wil je meedoen? Duik in je kast en zoek paarse kleding en/of accessoires, maak een selfie en deel deze op sociale mediakanalen met hashtag #purpleday202.1

Hoe deze dag begon

In 2008 kwam de toen 8 jarige Cassidy Megan op het idee van Purple Day. Cassidy was zelf pas 7 jaar oud toen zij de diagnose kreeg van epilepsie. Na de diagnose voelde zij zich bang, beschaamd en alleen. Ze wilde niet dat iemand wist dat zij epilepsie had en wilde er zelf niet over praten en als kind denk je nog al gauw dat je de enige bent met epilepsie.

Er staan nog 3 andere dagen op de agenda waarvan 1 is afgelast:

———————————————————————————————————————–

Deel dit bericht