25 juli – Spakenburgse dagen | Zwolse Blauwvingerdagen | Vestingdagen Elburg | Dag Buiten de Tijd

Spakenburgse dagen

Normaal gesproken zie je in Spakenburg vrouwen gekleed in klederdracht door de straten lopen maar tijdens de Spakenburgse Dagen zie je ook mannen en vooral kinderen in traditionele klederdracht gestoken. Dat is onder meer wat de Spakenburgse dagen uniek maken, maar er is meer te zien dan klederdracht alleen: er is muziek, er zijn oude ambachten, scheepsmodellen worden getoond en in de schilderachtige Oude Haven liggen authentieke botters waarmee je een tochtje over de Randmeren kunt maken. Aan de kinderen wordt ook gedacht; er is een poppenkastvoorstelling voor de kleintjes en een clown voor de wat grotere kinderen. De Spakenburgse dagen kun je met recht een familie uitje noemen.

Direct na de opening van de Spakenburgse dagen kun je je vergapen aan alle klederdrachten uit heel Nederland. Om 10.15 gaat een deze historische folkloristische optocht van start. Kun je vandaag niet om cirkel dan 8 augustus in je agenda.

Zwolse Blauwvingerdagen

Vandaag is de laatste dag van de Zwolse Blauwvingerdagen. De Zwolse Blauwvingerdagen behoren tot de grootste braderieën van Nederland en trekken jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers. Met circa 450 kramen in de binnenstad is er een enorm gevarieerd aanbod voor zowel de toerist die gezellig een dagje uit wil als voor de koopjesjager die zijn slag wil slaan.

Ik zie je denken: “blauwvingerdagen”? Inderdaad een hele aparte naam voor een jaarmarkt. Nu heb ik gelezen dat Zwollenaren als bijnaam blauwvingers hebben. Dat verklaart de naam voor de jaarmarkt, maar hoe komen ze aan die bijnaam? Volgens de site isgeschiedenis.nl hebben de Zwollenaren in 1520 meineed gepleegd en meinedigen werden vroeger blauwvingers genoemd. Et voilà, zie hier de verklaring voor de bijnaam blauwvingers.

Vestingdagen Elburg

Vandaag is het dag twee van de Vestingdagen in de binnenstad van de Hanzestad Elburg. De volgende dagen zijn op 1, 8 en 15 augustus. Bezoek de braderie of de “kleedjesmarkt”. Naast de kleedjesmarkt markt kun je binnen de stadsmuren van Elburg tijdens de Vestingdagen ook naar de gratis zomerconcerten in de Grote- of St. Nicolaaskerk, gegeven door het Veluws Mannenensemble o.l.v. Wim & Wilbert Magré. Aanvang 11.00 uur en de toegang is gratis. Trouwens, elke woensdagavond, van 20.00 tot 23.00 uur, kun je op de Vischmarkt genieten van live muziek.

Deze Hanzestad is sowieso een bezoekje waard want wist je dat Elburg één van Nederlands meest bezienswaardige oude stadjes is met ongeveer 350 monumenten? Een dagje Elburg is een dagje terug in de tijd.

Dag Buiten de Tijd

Dit jaar géén Dag buiten de Tijd samenkomst of festival. Wel kun je bij de organisator Nicole E. Zonderhuis terecht voor een online begeleiding met meditaties. Kijk voor meer informatie op mayatzolkin.mijnecourse.nl.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.