25 januari – Dag van het Leerlingenvervoer | Dag van de Werkplek | Gedichtendag | Poëzieweek | Tegenovergestelde Dag | Ierse koffiedag

Dag van het Leerlingenvervoer

Op het moment dat een kind niet zelfstandig naar school kan door bijvoorbeeld ziekte, een handicap, gedragsproblemen of afstand van de school, kan ze gebruik maken van het leerlingenvervoer. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het organiseren van leerlingenvervoer. Hoe wordt het leerlingenvervoer geregeld?

  • het kind krijgt een openbaarvervoerabonnement (eventueel ook voor de begeleider)
  • het kind maakt gebruik van georganiseerd vervoer met bus of taxi (aangepast vervoer)
  • de ouders krijgen een vergoeding voor het zelf halen en brengen van het kind (bijvoorbeeld met de auto)

Sinds 2012 wordt op het congres “Dag van het Leerlingenvervoer” aandacht besteed aan het vervoer voor leerlingen met een beperking. Deze dag is speciaal bedoeld voor een ieder die zich bezighoudt met de organisatie van het leerlingenvervoer.

Dag van de Werkplek

Dag van de Werkplek? Dat is toch de eerste dag van de vakbeurs Facilitair en Gebouwbeheer? Klopt! De Stichting Dag van de Werkplek heeft de eerste dag van de vakbeurs bestempeld als Dag van de Werkplek. Hiermee wil zij onderstrepen dat het belangrijk is stil te staan bij de plek waar dagelijks miljoenen Nederlanders een belangrijk deel van hun tijd doorbrengen. Op de beurs is onder meer aandacht voor onderwerpen als werkplekconcepten en ergonomie.

Gedichtendag / Poëzieweek

Op de laatste donderdag van januari wordt in Vlaanderen en Nederland traditiegetrouw Gedichtendag gehouden. Ook de basisscholen in Nederland en Vlaanderen geven extra aandacht aan poëzie in hun lesprogramma’s. Doordat in veel steden veel activiteiten, optredens, publicaties, prijzen en feestelijkheden op Gedichtendag werden georganiseerd was één dag gewoon te weinig. Daarom werd in 2013 besloten om van die ene dag een hele week te maken, zo is de Poëzieweek ontstaan. Dit jaar werd het Poëziegeschenk geschreven door de Vlaamse dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst.

Vandaag is het Tegenovergestelde Dag

Op Opposite Day, zoals Tegenovergestelde Dag in Amerika wordt genoemd, is alles wat je zegt of beweert precies het tegenovergestelde. Zo’n beetje hoe Trump redeneert en praat.

In hoeverre klopt het dan dat het vandaag Tegenovergestelde Dag is? Het klinkt een beetje paradoxaal. Want indien de bewering dat het vandaag Tegenovergestelde Dag is waar is, dan is het vandaag klaarblijkelijk Tegenovergestelde Dag. Máár aangezien het dan Tegenovergestelde Dag is, kan de uitspraak “Vandaag is het Tegenovergestelde Dag” geïnterpreteerd worden als “Vandaag is het niet Tegenovergestelde Dag”. Het begint mij allemaal een beetje te duizelen. Ben blij dat wij niet zo’n dag hebben.

Hoe maak je de perfecte Ierse Koffie?

Wat heel belangrijk is dat de room zich niet mag mengen met de koffie anders heb je niet dé perfecte Irish Koffie. Volg onderstaand recept en dan maak je gegarandeerd de allerlekkerste Irish koffie!

Ingrediënten
  • bruine basterdsuiker ( naar believen )
  • (Paddy) Irish Whiskey ( plus minus 2,5 centiliter )
  • sterke hete koffie
  • slagroom ( voor 2 personen 125 ml )
Bereiding

Gebruik een speciaal Irish coffee glas of een groot wijnglas van dik glas. Vul de glazen met warm water, zodat de glazen op temperatuur zijn voor het gebruik. Zet intussen goede sterke koffie, doe in een borrelglaasje de verwarmde whiskey en voeg de bruine basterdsuiker toe. Terwijl de koffie doorloopt ga je de slagroom kloppen, de slagroom moet goed lobbig zijn. Het is belangrijk dat je géén suiker in de slagroom doet.

De voorbereidingen zijn getroffen om de perfecte Irish Koffie te maken. Schenk de whiskey met de daarin opgeloste basterdsuiker in het lege Irish koffie glas of het grote wijnglas. Schenk daar voorzichtig de hete sterke koffie op, even goed doorroeren. Als afmaker komt de lobbige slagroom. Pak een lepel en schenk over de BOLLE kant van de lepel voorzichtig een laag room op de koffie.

Is iontach chun taitneamh a bhaint do caife Gaeilge a rinneadh sa bhaile! Proost, geniet er van!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.