24 januari – Dag van de Light Rail | Nationale Pindakaasdag | Nationale Voorleesontbijt | Nationale Voorleesdagen | Dag van de Bedreigde Advocaat | Wereld Buiklachendag

Dag van de Light Rail

Voor degenen die niet weten wat een “light rail” is volgt nu de definitie: een light rail is een kruising tussen een trein, tram en metro. Echter het is sneller dan de trein en de tram maar gaat niet ondergronds, zoals de metro. Jaarlijks organiseert Railforum dus de bijeenkomst “Dag van de Light Rail” een dag die dit jaar in Amsterdam zal zijn. Meer weten of de “Dag van de Light Rail”? Klik hier.

Nationale Pindakaasdag

Wereldwijd staat 24 januari bekend als “pindakaasdag” (Peanut Butter Day) en dan mag de enige echte Pindakaaswinkel in Nederland uiteraard niet verzuimen om de pindakaasdag uitgebreid te vieren. Vorig jaar werden vanuit het pindakaaswinkeltje aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam honderden pindakaas ontbijtjes aan voorbijgangers uitgedeeld. Dit jaar staat “jouw pindakaasdroom” centraal, de Pindakaaswinkel zal na afloop van Nationale Pindakaasdag de meest bijzondere en ludieke dromen in vervulling laten gaan.

Nationale Voorleesdagen

De start van de 15de editie Nationale Voorleesdagen is traditiegetrouw het Voorleesontbijt op basisscholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen of bibliotheken. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden leest in het Kinderboekenmuseum in Den Haag voor uit Prentenboek van het Jaar 2018; Ssst! De tijger slaapt. Er valt van alles te beleven tijdens de Voorleesdagen. Klik hier en je bent helemaal op de hoogte.

Nationale Voorleesontbijt

Wie lezen er nog meer voor? Een kleine greep uit het BNN’er lijstje: Jim Bakkum, Dieuwertje Blok, Rick Brandsteder, Shirma Rouse, Gerard Ekdom en Lieke van Lexmond. Maar ook schrijvers, burgemeesters, opa’s en oma’s, ouders, lokale beroemdheden en noem maar op. Half Nederland zit deze ochtend op school, al dan niet in pyjama, voor te lezen uit het Prentenboek van het Jaar 2018; Ssst! De tijger slaapt. Tekst en illustraties: Britta Teckentrup

Dag van de Bedreigde Advocaat

Tijdens de achtste Dag van de Bedreigde Advocaat ligt de focus op Egypte. Waarom Egypte? Egypte is niet alleen het land van zon, zee en strand. Egypte is ook het land die het niet zo nauw neemt met mensenrechten en de onafhankelijkheid van de rechtspraak. De Egyptische autoriteiten gaan verder dan alleen bangmakerij en intimidatie, zij willen zo snel mogelijk de laatste kritische stemmen in het land de mond te snoeren. Afgelopen jaar werden er meerdere advocaten, mensenrechtenactivisten, politieke activisten en onafhankelijke journalisten in verband met hun werk gearresteerd. Daarom dus Egypte!

Wereld Buiklachendag

Op Wereld Buiklachendag vieren we de kracht van de buiklach. Dus gooi je armen in de lucht en laat de lach vanuit je buik omhoog borrelen. Wist je dat aan de manier van lachen we kunnen horen of iemand oprecht lacht of doet alsof. Komt de lach vanuit de buik (buiklach) dan is die echt. Alles dat van hoger komt is nep (neplach). Kan je een neplach herkennen? Jazeker, bij een neplach is geen sprake van emotie. Je ziet wel een lachende mond, maar er is geen spierspanning zichtbaar bij de ogen. Mijn tip: ook al staat de mond wagenwijd open (of zoals mijn ouders zeggen: de bek wied lös) zolang de ogen niet meelachen dan is het echt nep!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.