25 december – Eerste Kerstdag

Eerste Kerstdag

We vieren vandaag….tja wat vieren we vandaag eigenlijk? Niet de geboorte van Jezus want de Bijbel zelf noemt geen specifieke datum voor de geboorte van Jezus. Wanneer is Jezus dan geboren? De Bijbel geeft geen direct antwoord op die vraag. Wel worden er twee details over zijn geboorte genoemd waaruit geconcludeerd kan worden dat hij niet op 25 december werd geboren.

Wat zijn dan die twee details, vraag je je dan natuurlijk af.

1) Caeser Augustus gaf de opdracht aan zijn onderdanen dat ze zich moesten laten inschrijven in zijn/haar eigen stad. Dat kon betekenen dat sommige een reis van meer dan een week moesten maken. Om zijn onderdanen niet nog meer te irriteren zou hij dat bevel nooit hebben gegeven in de wintermaanden.
2)Lucas vermeldt dat de herders, in het open veld, gedurende de nacht hun kudde bewaakten. Dus dat zou dan niet tijdens de winter periode zijn geweest want er was dan weinig  gras en de kans op regen en kou was dan groot waardoor de schapen niet langer buiten konden blijven, ze moesten dan onderdak hebben. Daarom is 25 december waarschijnlijk niet de juiste datum.

Maar wanneer is Jezus dan wel geboren?

Bij de opkomst van het christendom is het altijd onzeker geweest op welke datum Jezus precies geboren is. Op de site van het Vaticaan staat al jaren dat dit niet exact bekend is maar dat dit naar alle waarschijnlijkheid in de maand april, of mei is in jaar 7, of 9 voor de jaartelling was. Andere bronnen vermelden dat Christus is geboren rond 1 oktober van het jaar 2 voor Christus.

Waar komt het dan vandaan dat we op 25 december kerst vieren?

Voordat er in Europa kerst werd gevierd, werden er feesten gehouden om te vieren dat de langste nacht van het jaar voorbij was. Germaanse volken uit het noorden van Europa vierden op 21 december de zogenaamde joelfeesten. Bij dit feest werden bomen in huis geplaatst en werden er vreugdevuren van hout gestookt. Heidenen in Rome vierden rond 21 december een feest ter ere van Saturnus, de zogenaamde Saturnaliën. En ook de Romeinen kenden een feest om te vieren dat de langste nacht voorbij was. Dit feest heette de Dies Natalis Solis Invicti en vond plaats op 25 december. Daarnaast vierden de aanhangers van de Perzische god Mithra de geboorte van deze god op 25 december.

En waarom vier ik kerst? Vanwege het samenzijn met je naaste familie, het lekkere eten en de cadeaus. Maar goed, ik ben dan ook een “heidene”.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.