24 december – Kerstpakjesavond 2017

Kerstpakjesavond 2017

Dit jaar gaan we naar onze jongste (bonus)zoon en zijn partner toe om onze traditionele kerstpakjesavond met diner te vieren. We hadden het dolgraag in onze nieuwe woning willen vieren maar de verbouwing en verhuizing hebben lichamelijk (maar ook geestelijk) veel van ons gevergd. Zoveel dat we het niet konden opbrengen om de gastvrouwen van kerstpakjesavond 2017 te zijn. Maar niet getreurd, volgend jaar is het weer onze beurt.

Op kerstavond naar de nachtmis?

In de vorige eeuw heb ik éénmaal op 24 december de nachtmis bezocht. Niet vanwege mijn geloofsovertuiging, ben van huis uit atheïst, maar om mijn toenmalige katholiek opgevoede partner te plezieren. Natuurlijk ontbrak een stukkie nieuwsgierigheid niet. 😉

Lang voordat de nachtmis begon gingen we al naar de kerk toe want de nachtmis op kerstavond is net zoiets als Tweede Kerstdag voor de meubelzaken. Stamp en stamp vol! Op zich was het wel een gezellige boel tijdens de nachtmis maar de worstenbroodjes die we na de nachtmis gingen eten waren voor mij toch wel het hoogtepunt.

Het Brabants worstenbroodje is immaterieel erfgoed

Misschien is dit geweldige nieuws je ontgaan maar sinds vorig jaar staat het Brabants worstenbroodje, en de bijbehorende cultuur, op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland. “Das logisch”, zou Johan Cruijff zeggen. Er is namelijk niets lekkerder dan een echt Brabants worstenbroodje, al dan niet met katenspek.

Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed coördineert de Nationale Inventaris voor Unesco. Op de lijst staan ook onder meer Koningsdag, het bloemencorso in Zundert en de Nijmeegse Vierdaagse. Uiteindelijk bepaalt Unesco of zaken die op de lijst staan internationaal erfgoed worden.

Recept Brabants worstenbroodje

Type “recept worstenbroodje” in bij de zoekmachine van Google en je komt tig recepten tegen voor het maken van een worstenbroodje. Aangezien de smaak van het worstje alles bepalend voor het eindresultaat is en jij natuurlijk het allerlekkerste worstenbroodje wilt maken is het belangrijk dat het gehaktmengsel voor 75 procent uit varkensgehakt bestaat en de overige 25 procent uit rundvlees. Hoe je het gehaktmengsel kruid ligt aan jouw smaak maar vergeet niet dat volgens traditie er altijd nootmuskaat aan het gehakt wordt toegevoegd. Het deeg wordt van origine gemaakt zoals het deeg voor witbrood, je kunt ook kant en klare broodmix kopen of bladerdeeg gebruiken. Houd in ieder geval goed bij hoelang je het deeg moet laten rijzen!

Wat wel handig is om een voorraadje worstenbroodjes te maken. Je kan ze prima 2 maanden in de diepvries bewaren. Komt mooi uit want over 48 dagen begint het carnaval!

Bak de broodjes die je invriest ongeveer 5 minuten korter, laat ze goed afkoelen en verpak ze in een diepvrieszakje. Om ze af te bakken leg je ze bevroren in een voorverwarmde oven van 220 graden en bak je ze in ongeveer 10 tot 15 minuten verder bruin en gaar.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.