24 november – Niet-Winkeldag | Nationale Verander-Je-Wachtwoord-Dag | Evolutie Dag

Niet-Winkeldag aka koopnietsdag

De Niet-Winkeldag (Buy Nothing Day) is een consumptie-bewustwordingsdag en tevens een internationale protestdag tegen de westerse consumptiemaatschappij. In 1995 werd door de Omslag (Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling) de Niet-Winkeldag, ook bekend als de koopnietsdag, in Nederland geïntroduceerd.

Consumeerderen of Consuminderen?

Ben jij een impuls koper, iemand die koopt om het kopen of ben jij iemand die per se altijd de laatste gadgets moet hebben, ongeacht of je er iets mee kunt doen of niet? Hoe bewust ben jij eigenlijk van je eigen koopgedrag? Mijn koopgedrag hangt af van de inhoud van mijn portemonnee, en aangezien die niet zo rijk gevuld is dat ik aan elke hype of mode kan meedoen schaar ik mezelf onder de personen die zich bewust zijn van hun eigen koopgedrag. Maar ook ik heb weleens last van impulsaankopen hoor, ben echt geen heilige.

Nationale Verander-Je-Wachtwoord-Dag

Een paar jaar geleden riep Tweakers de “Verander je Wachtwoorden Dag” in het leven. Aanleiding voor deze dag was (en is) dat veel mensen nog steeds wachtwoorden gebruiken die makkelijk te kraken zijn. Wachtwoorden zijn de eerste verdedigingslinie tegen onrechtmatige toegang tot je computer. Hoe sterker het wachtwoord hoe beter de beveiliging van je computer tegen hackers en schadelijke software is. Hoe moeilijker je het hackers maakt om de inloggegevens te “raden” hoe groter de kans is dat je niet gehackt wordt.

Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

De “Verander je Wachtwoorden Dag” heeft een naamsverandering ondergaan, 24 november heet voortaan: Nationale Check Je Wachtwoorden Dag. De website blijft wachtwoordbewust.nl. Deze site is trouwens op initiatief van Tweakers en het Openbaar Ministerie, met de partners Radar, DirectResearch en Veiliginternetten.nl, tot stand gekomen.

Hoe maak ik een sterk wachtwoord?

  • gebruik een wachtwoord van minimaal acht tekens
  • stel nooit één enkel woord in als wachtwoord maar maak zinnen
  • gebruik minimaal één woord, een cijfercombinatie en symbolen toe die alleen jij kent
  • gebruik geen geboortedata, adressen of iets anders dat eenvoudig is te raden
  • gebruik niet je gebruikersnaam, echte naam of bedrijfsnaam
  • wijk duidelijk af van eerdere wachtwoorden
  • gebruik tekens uit de volgende vier categorieën: hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen
  • gebruik geen Engels maar Nederlands, of een andere weinig gesproken taal zoals het Fries
  • gebruik niets dat (sterk) lijkt op iets uit een woordenboek
  • een zin KAN veiliger zijn, maar dat geldt niet voor iedere zijn

Wil je meer weten over wachtwoordtips, wachtwoordhulpen of beveiligingstips? Ga naar wachtwoordbewust.nl.

Wachtwoord als Mantra

Moeite om een wachtwoord te onthouden? Gebruik een mantra als wachtwoord. Stel je voor je hebt je voorgenomen om meer water te gaan drinken, dan kun je dat gebruiken als wachtwoord: Dr1nkmeer@water!. Of je wilt jezelf een veer in de kont steken: Ik^ben@geWeldig. Zo kun je voor jezelf allerlei mantra’s verzinnen, en het mooiste daarvan is….het werkt ook nog! Hatsikidee, appelflappen!

Evolutie Dag

Op 24 november 1859 verscheen de eerste editie van Charles Darwin’s bekendste boek: “On The Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life”. Een invloedrijk boek waarin hij zijn evolutietheorie beschrijft en waar de term “natuurlijke selectie” voor het eerst wordt gebruikt.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.