23 november – Dag van de Bouwprofessional | Black Friday | TARDIS dag | Europese Hiv-testweek | Boerenkoolweek

Dag van de Bouwprofessional

Dag van de Bouwprofessional is door een zeer bekend bedrijf dat elektrische gereedschap voor de professional, industrie en ervaren doe-het-zelver verkoopt in het leven geroepen. Zij vinden dat de bouwprofessionals meer respect verdienen. Dat vind ik nu ook want je kunt wel een gebouw ontwerpen maar zonder de bouwprofessional zal het plan de ontwerptafel niet verlaten. Dat grote bedrijf vindt deze mannen en vrouwen helden. Persoonlijk vind ik dat een beetje ver gaan maar dat ze onmisbaar zijn staat als een paal boven water.

Black Friday

Vandaag is het “Black Friday” en maandag is het “Cyber Monday”, twee ontzettend populaire (online)koopjesdagen met super hoge kortingen op producten. De oorsprong ligt in Amerika maar intussen is het in meer landen een begrip geworden. Ook in Nederland en België. Klik hier voor een overzicht van alle deelnemende winkels voor “Zwarte Vrijdag” in Nederland en hier voor België. De winkels buiten Black Friday goed uit, je kunt in sommige winkels een hele week lang met grote kortingen kopen. Zo gaat de exclusiviteit natuurlijk wel naar de knoppen.

TARDIS dag

Wereldwijd vieren de diehard Doctor Who fans (Whovians) TARDIS dag. Als je geen fan bent of was dan zul je wellicht de wenkbrauwen fronsen bij het woord TARDIS. Hoe leg je dat uit? Ga een poging wagen. De naam TARDIS is een acroniem voor Time And Relative Dimension(s) In Space, een relatieve dimensie en tijd in de ruimte. Het is een (fictief) ruimteschip en tijdmachine die door Doctor Who gebruikt wordt. Het toestel is het krachtigste ruimtetuig in het universum. De TARDIS ziet er uit als een blauw politiehokje uit jaren 60.

23 november 1963: Doctor Who wordt voor het eerst uitgezonden op BBC TV

In deze sciencefiction serie probeert The Doctor tijdens zijn tijdreizen het universum en de aarde te redden van de zeer gevaarlijke wezens zoals Daleks en Cybermen. Sinds de “Last Great Time War” staat de 750 jaar oude Time Lord er praktisch alleen voor omdat hij één van de laatst in leven zijnde Time Lords van de planeet Gallifrey is. Wat maakt hem bijzonder? Wanneer hij voelt dat zijn einde nadert verandert hij zichzelf qua uiterlijk en geslacht. Dit proces (regenereren) kan hij, volgens de serie, twaalf keer doormaken. Zijn dertiende lichaam zou dan ook zijn laatste zijn. Of dit ook werkelijkheid gaat worden?

De dertiende Doctor is….Jodie Whittaker!

Voor het eerst wordt Doctor Who door een actrice gespeeld, en wel Jodie Whittaker. Je zult haar misschien herkennen van haar rol als Beth Latimer in Broadchurch. Sinds 7 oktober wordt seizoen 11 in 10 weken tijd door BBC 1 uitgezonden. Volgens meerdere kranten in de VK is Jodie Whitaker als de nieuwe Doctor Who een groot succes. Benieuwd wanneer en waar wij haar kunnen zien schitteren? Om er weer even in te komen kun je op Netflix seizoen 5 tot en met 10 terugkijken. De verwachting is dat in het najaar van 2019 seizoen 11 in Nederland door Netflix wordt uitgezonden. Andere optie: via BBC 1 (terug)kijken.

Europese Hiv-testweek

De Europese Hiv-testweek (23-30 november) is een initiatief van HIV in Europa, een Europees platform voor kennisuitwisseling en activiteiten. Het doel was en is meer mensen te helpen zich bewust te worden van hun hiv-status. In 2016 namen meer dan 500 organisaties uit 53 landen deel aan de testweek.

Voor welke groepen is de hiv-test belangrijk?

Het verschilt per land voor wie een hiv-test belangrijk is. In het algemeen lopen bepaalde groepen meer risico:

  • mannen die seks hebben met mannen
  • mensen die drugs injecteren
  • sekswerkers
  • migranten
  • gevangenen
  • transgenders

Boerenkoolweek

Niet alleen in Nederland vinden ze boerenkool lekker hoor. Ook de Duitsers zijn er verzot op, zelfs zo erg dat in Kreis Kleve een hele week aan de krulkool gewijd wordt, de Grünkohl-Woche! Van 23 tot en met 30 november kun je in Kreis Kleve in 45 eetgelegenheden terecht om allerlei soorten gerechten met boerenkool te proeven. Wunderbar!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.