24 januari – Pindakaasdag | Dag van de Bedreigde Advocaat | DDMA Data Dag | Dag van het Vastgoedbeleggen | Dag van het Leerlingenvervoer | Internationale dag van het Onderwijs | Macintosh Computer Dag | Wereld Buiklachendag

Nationale Pindakaasdag

Om Pindakaasdag te vieren heeft De Pindakaaswinkel de traditie opgebouwd om op Nationale Pindakaasdag met een ludieke smeuïg actie te komen. Ik mag van de Pindabazen een tipje van de sluier lichten, er komt een winactie én een actie op de website. De actie op de website is: wanneer je 2 potten pindakaas koopt, dan krijg je er 1 gratis. Wat de winactie inhoudt weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het CDA Barendrecht Pindakaasdag viert door gratis potten pindakaas uit te delen voor de vogeltjes. Niet alleen vanwege het feit dat pindakaas in de wintermaanden een belangrijke voedingsbron voor vogels is en vogels op hun beurt weer belangrijk zijn voor de leefomgeving, er zit natuurlijk ook een politieke boodschap aan vast geplakt.

Wie bedacht pindakaas?

De Azteken en Inca’s gaan met de eer strijken; zij aten al een soort pindakaas, geen smeerbare versie maar vermalen geroosterde pinda’s. Met een beetje fantasie kun je dat natuurlijk pindakaas noemen. De naam “pindakaas” komt waarschijnlijk uit Suriname. In 1783 stond in het Neger-Englisches Wörterbuch van C.L. Schumann het woord “Pinda-Käse” genoemd als vertaling van het gerecht “pinda-dokunnu”, in het huidige Sranan “pindadokun”. Pindadokun heeft echter wel een andere samenstelling dan de latere, smeerbare, pindakaas. Het was een substantie van gestampte pinda’s waarvan, net als bij kaas, plakken werden afgesneden.

George Washington Carver

Degene die de meeste aanspraak kan maken op de huidige populariteit van pindakaas is misschien wel de landbouwkundig scheikundige en botanicus George Washington Carver. Hij ontdekte maar liefst honderden toepassingen voor pinda’s en voor sojabonen, pecannoten en zoete aardappelen. Carver heeft nooit patent aangevraagd voor “zijn pindakaas” omdat hij vond dat voedingsmiddelen een gaven van God zijn.

Dag van de Bedreigde Advocaat

Sinds 2010 vindt op 24 januari de Dag van de Bedreigde Advocaat plaats. Een dag waarop men wereldwijd stil staat bij de persoonlijke en professionele veiligheid van advocaten. Advocaten worden geconfronteerd met toenemende vervolging, willekeurige detentie, bedreigingen, foltering, mishandeling en/of overlijden omdat ze hun  professionele taken uitvoeren. De hoeders van de rechtstaat worden gedood tijdens het uitvoeren van hun professionele taken. Dat is iets wat we niet kunnen en mogen tolereren.

Welk land staat dit jaar in de schijnwerpers?

In Turkije (en buiten de landsgrenzen) worden advocaten lastiggevallen, tot zwijgen gebracht, onder druk gezet, bedreigd, vervolgd, gemarteld of verdwijnen ze of worden vermoord. En daarom ligt dit jaar voor de tweede keer de focus op Dag van de Bedreigde Advocaat op Turkije. De grondbeginselen van de VN over de rol van advocaten worden permanent door de Turkse openbare aanklagers en rechters geschonden. Er gaat bijna geen week voorbij zonder minimaal één rechtszaak tegen advocaten. Het regime in Turkije neemt het niet zo nauw met onafhankelijkheid van de rechtspraak en mensenrechten. Erdoğan (de president van Turkije) wil zo snel mogelijk de laatste kritische stemmen in het land de mond snoeren. Daarom dus Turkije!

Wat staat er nog meer op de agenda vandaag?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.