23 januari – Landelijke Dag Aandacht Voor Pesten Bij Mensen Met Een Licht Verstandelijke Beperking | Nationale Voorleesdagen | Dag van de Voorschool | Dag van de Light Rail | Internationale Dag van het Handschrift | Internationale recycle-je-mobiele-telefoon-dag

Aandacht voor Pesten bij Mensen met een Verstandelijke Beperking

De Stichting Aandacht voor Pesten wil met de Landelijke Dag Aandacht Voor Pesten Bij Mensen Met Een Licht Verstandelijke Beperking extra aandacht generen voor deze groep. Mensen met een (licht) verstandelijke beperking zijn vaak kwetsbaar en vinden het lastig om voor zichzelf op te. Dit gegeven maakt de landelijke dag een belangrijk dag. Daarom heb ik besloten om vandaag alle aandacht aan deze dag te geven.

Wanneer spreek je van een verstandelijke beperking?

  • IQ van 50 tot 85 => dan spreek je over licht verstandelijk gehandicapt (75%)
  • IQ van 35 tot 50 => dan spreek je over matig verstandelijk gehandicapt (18% )
  • IQ van 20 tot 35 => dan spreek je over ernstig verstandelijk gehandicapt ( 7% )
  • IQ van minder dan 20 => dan spreek je over diep verstandelijk gehandicapt (slechts 1%)

(bron: carehouse.nl)

Wanneer plagen (cyber)pesten wordt

De kinderen (of volwassenen) die het meeste gevaar lopen om gepest te worden zijn diegene die niet in het hokje “alledaags” te proppen zijn. Ze zijn géén eenheidsworst zoals het gros van de kudde. Ze zijn uniek! Kinderen (of volwassenen) met een (licht) verstandelijke beperking zijn in de ogen van de pester een makkelijk doelwit. Dat is niet iets wat ik ter plekke verzin. Op de website van Stinafo staat te lezen dat voornamelijk gehandicapte kinderen extra risico lopen om gepest te worden. Volgens onderzoek maar liefst 5 keer zoveel als leeftijdsgenootjes zonder beperking.

Stop Pesten Nu!

Ongeacht hoe of wat; pesten drijft menig slachtoffer tot wanhoop. Hij/zij verliest zijn/haar zelfvertrouwen, eigenwaarde, wordt angstig en ontwikkelt een negatief zelfbeeld. Het kan zulke erge vormen aannemen dat het slachtoffer van pesterijen géén andere uitweg ziet dan zelfmoord te plegen. En daar zien we vaak genoeg voorbeelden van voorbijkomen.

Wij moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen! Dus als je ziet dat iemand gepest wordt, ga dan niet op een afstandje staan te kijken, of wat nog erger is een filmpje maken voor op YouTube of voor in de groepsapp. Neem het op voor diegene die gepest wordt en zeg tegen de pester dat jij dit NIET accepteert. Neem je verantwoordelijkheid!

Wat staat er nog meer op de agenda vandaag?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.