23 januari – Internationale Dag van het Handschrift | Internationale recycle-je-mobiele-telefoon-dag

Internationale Dag van het Handschrift

Vandaag is het een belangrijke dag voor de initiatiefnemer van de Nederlandse Week van het Handschrift. Wat wil het geval, vandaag zal het Platform Handschriftontwikkeling in de Den Haag aan de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een petitie aanbieden. De “Schrijven moet blijven!” petitie benadrukt het belang van schrijven als schoolvak. Ik ondersteun deze petitie van harte. Helaas staat schrijven met de hand onder druk. Vind jij het ook belangrijk dat schrijven een schoolvak blijft? Laat je horen!

Kenniscentrum voor Intercultureel Erfgoed Nederland (KIEN).

Het Platform doet meer, zij zetten zich bijvoorbeeld ook in om schrijven met de hand als cultureel erfgoed erkend te krijgen bij KIEN. Waarom? Schrijven is ontstaan om informatie op andere wijze te delen dan via mondelinge overdracht. Via rotstekeningen, hiërogliefen en spijkerschrift ontstonden de ons bekende lettertekens. En wat zo mooi aan schrijven is dat je aan de hand van het handschrift iemand kan herkennen, zijn emoties zijn persoonlijkheid. Daarom wordt het ook gebruikt bij forensisch onderzoek. En laten we eerlijk zijn, een handgeschreven liefdesbrief heeft toch veel meer waarde dan een appje?

Tikken en swipen

De digitale maatschappij zorgt ervoor dat schrijven met de hand aan het “uitsterven” is. Baby’s spelen niet meer met een rammelaar maar met een tablet of de smartphone van pa of ma, ze swipen en tikken er lustig op los. Daarmee komen we tot de kern: typen op toetsenborden en tikken op schermen, dat domineert de geschreven communicatie van vandaag. Zelfs het krabbelen van een handtekening is zeldzamer geworden omdat men liever de chip-pin- en creditcards gebruikt. Staat de “hand” in “handschrift” op het punt om voor altijd te verdwijnen? Maakt het toetsenbord of beeldscherm schrijven met de hand overbodig?

Wordt schrijven met de hand overbodig?

Het antwoord daarop is nee. Leren schrijven heeft meer om het lijf dan alleen maar mooi leren schrijven, de nadruk ligt vooral op léésbaar schrijven. Het leren schrijven biedt een aantal voordelen, namelijk het is onder andere van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind. Verder is het leren schrijven goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het is zelfs onmisbaar voor het leren lezen en spellen.

Wat voor kinderen geldt, geldt ook voor volwassen; het is belangrijk om de verbindingen in je hersenen te (blijven) onderhouden door middel van stimulatie. Schrijven stimuleert de samenwerking van de linker- en rechter hersenhelft.

Internationale recycle-je-mobiele-telefoon-dag

Vandaag klinkt wereldwijd op (bijna) elk Jane Goodall Institute (JGI) een “Call to Action”; een oproep om oude mobiele telefoons en lege toner- of inktcartridges* uit printers, kopieerapparaten of faxen in te zamelen. *alleen HP, Canon, Lexmark, Dell, Brother, Panasonic en Samsung, andere merken hebben geen waarde

Deze producten bevatten de 4 mineralen: goud, tin, wolfraam en coltan (of tantaal). Coltan wordt in het Oosten van de Democratische Republiek Congo gedolven. Bossen worden hiervoor, al dan niet illegaal, gekapt waardoor het leefgebied van de chimpansee alsmaar kleiner wordt. In plaats van bomen kappen kunnen we ook de mineralen uit de afgedankte apparaten gaan hergebruiken.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.