afbeelding versterkt lichtjes op oorlogsgraven

24 december – Lichtjes op Oorlogsgraven | Kerstavond | Nationale Eierpunchdag

Lichtjes op Oorlogsgraven

In 2015 vroeg Dick Jansen uit het Friese Burgum zich af waarom alleen op de Canadese begraafplaats in Holten lichtjes bij de oorlogsgraven van onze bevrijders werden gezet. Hij vond dat dit initiatief landelijk navolging moest krijgen en besloot op Facebook een oproep te doen om op kerstavond een lichtje te plaatsen bij oorlogsgraven in Nederland. Hij was al blij als 30 mensen gehoor zouden geven aan zijn oproep. Tot zijn verbazing werd het idee groots opgepakt en werden het eerste jaar al op 140 locaties lichtjes bij oorlogsgraven gezet. Ook België, Frankrijk en Duitsland doen intussen mee.

Op hoeveel oorlogsgraven branden lichtjes?

2021 → 368 locaties → op meer dan 19.000 graven
2020 → 375 locaties → op 14.412 graven
2019 → 445 locaties
2018 → 335 locaties
2017 → 284 locaties
2016 → 263 locaties
2015 → 140 locaties

Opdat we onze bevrijders nooit vergeten!

De gedachte is om militairen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, te eren met een lichtje op kerstavond. Op lichtjesopoorlogsgraven.jimdofree.com kun je alles lezen over het doel van deze actie, hoe dat je mee kunt doen en waar je oorlogsgraf vindt. Super handige tool is de lichtjeskaart. Op het moment van schrijven gaf de teller minder locaties aan als het jaar daar voor. Ik hoop dat we in het 2e coronajaar het aantal locaties van vorig jaar gaan overtreffen. Zij die hun leven gaven opdat wij in vrijheid kunnen leven verdienen op zijn minst een lichtje op Kerstavond.

Kerstavond

Alle onze kersttradities zijn overboord gegaan dit jaar. Niet alleen door de coronamaatregelen maar meer door werkverplichtingen van de kinderen. Dus daarom geen kerstavond met het gezin. Dit jaar vieren we Kerstmis met ons gezin op Tweede Kerstdag. Mijn partner en ik zijn dit jaar uitgenodigd bij een tante van mij. Samen met een andere nicht en haar partner. Kan me nu al verheugen op een avondje lachen.

Op Eerste Kerstdag komen mijn ouders op visite. We hebben voor elkaar cadeautjes gekocht, niet al te duur want het gaat per lot van rekening om het idee dat iemand anders moeite heeft gedaan om een attentie voor je te kopen. Aangezien mijn ouders al aardig op leeftijd zijn had ik de schone taak om daar voor te zorgen. Net zoals trouwens voor het kerstdiner. Gelukkig kan ik met mijn beentjes de lucht in op Tweede Kerstdag. Onze oudste zoon gaat kokkerellen. Verheug me op 3 dagen vol liefde en humor.

Nationale Eierpunchdag

Nee, dat klopt. In Nederland hebben we geen Nationale Eierpunchdag. Dit is een dag uit de VS. Alleen daar noemen ze eierpunch eggnog. En als je naar Amerikaanse kerstfilms kijkt dan zie je dat eggnog daar een zeer geliefd drankje is. Tis niet een drankje wat zijn oorsprong heeft in de VS. Eggnog is net zoals alle niet oorspronkelijk bewoners van Amerika geïmporteerd. Het komt oorspronkelijk uit Engeland. Culinaire historici discussiëren nog over de exacte afstamming, echter de meesten zijn het erover eens dat eierpunch afkomstig is uit de vroege middeleeuwen. Tegen de 13e eeuw was het bekend dat monniken een warme drank met eieren en vijgen dronken. Melk, eieren en sherry waren voedsel van de rijken, dus eierpunch werd vaak gebruikt in toast op welvaart en een goede gezondheid. Op www.time.com (directe link) staat de hele geschiedenis te lezen van de eggnog. Is eierpunch hetzelfde als advocaat? Bijna, niet helemaal want er zijn wel degelijk een paar verschilletjes. En het grootste verschil is dat door eggnog opgeklopte eiwit zit.

INGREDIËNTEN ADVOCAAT INGREDIËNTEN EIERPUNCH
(inmaak)brandewijn bourbon of rum
eieren volle melk
vanillesuiker room
kristalsuiker eieren, gescheiden
gram suiker
kaneelstokjes
vanillestokje
vers geraspte nootmuskaat
Deel dit bericht