afbeelding versterkt tweede kerstdag

25 december – Kerstoctaaf | Eerste Kerstdag | Top 2000

Kerstoctaaf

Een octaaf is in de kerk een achtdaagse (van het Latijnse octo = acht) feestperiode. Het kerstoctaaf duurt dus 8 dagen, maar het is niet alle dagen feest. Kerstoctaaf begint op kerstavond en wordt afgesloten op de avond van 1 januari. Kerstmis is de eerste dag van het Kerstoctaaf, de Geboorte van de Heer. Op de Tweede dag onder het octaaf van Kerstmis wordt het feest van de heilige Stefanus (diaken en eerste martelaar) gevierd. De derde dag onder het kerstoctaaf (27 december ) staat in het teken van het feest van St. Evangelisten en apostel Johannes. Op 28 december vindt het Festival van de Onschuldige Kinderen plaats. Gaan we door met de zondag onder het kerstoctaaf (26 december): dan is het feest van de Heilige Familie (Jezus, Maria en Jozef). Als 25 december op een zondag valt, wordt het feest van de Heilige Familie op 30 december gevierd. De laatste octaafdag (vroeger ook de dag van de wijding ) van Kerstmis is 1 januari. Op die dag viert de Kerk het hoogfeest van Heilige Maria, Moeder van God en de naamgeving van Jezus, in de buitengewone vorm van de Romeinse ritus, het feest van de besnijdenis van de Heer. Deze wijsheid is afkomstig van newmascotcostumessupply.com.

Eerste Kerstdag

Op Eerste Kerstdag vieren we….tja wat vieren we eigenlijk op Eerste Kerstdag? Wat we niet vieren is de geboorte van Jezus want de Bijbel noemt geen specifieke datum voor de geboorte van Jezus. Wanneer is Jezus dan geboren? De Bijbel geeft geen direct antwoord op die vraag. Wel worden er twee details over zijn geboorte genoemd waaruit geconcludeerd kan worden dat hij niet op 25 december werd geboren.

Wat zijn dan die twee details?

Caesar Augustus gaf de opdracht aan zijn onderdanen dat ze zich moesten laten inschrijven in de stad waar ze vandaan kwamen. Dat kon betekenen dat sommige een reis van meer dan een week moesten maken. Om zijn onderdanen niet nog meer te irriteren zou hij het bevel voor deze eerste Volkstelling nooit hebben gegeven in de wintermaanden.

Lucas

Lucas vermeldt dat de herders, in het open veld, gedurende de nacht hun kudde bewaakten. Dus dat zou dan niet tijdens de winter periode zijn. Want het gras was dan schaars en er dreigden dan regen en kou waardoor de schapen niet langer buiten konden blijven, ze moesten dan onderdak hebben. Daarom is 25 december meer dan waarschijnlijk niet de juiste datum.

Maar wanneer is Jezus dan wel geboren?

Bij de opkomst van het christendom is het altijd onzeker geweest op welke datum Jezus precies geboren is. Op de site van het Vaticaan staat al jaren dat dit niet exact bekend is maar dat dit naar alle waarschijnlijkheid in de maand april, of mei is in jaar 7, of 9 voor de jaartelling. Andere bronnen vermelden dat Christus is geboren rond 1 oktober van het jaar 2 v.Chr.

Waarom vieren we Kerstmis op 25 december?

Voordat er in Europa kerst werd gevierd, werden er feesten gehouden om te vieren dat de langste nacht van het jaar voorbij was. Germaanse volken uit het noorden van Europa vierden op 21 december de zogenaamde joelfeesten. Bij dit feest werden bomen in huis geplaatst en werden er vreugdevuren van hout gestookt.

Heidenen in Rome vierden rond 21 december een feest ter ere van Saturnus, de zogenaamde Saturnaliën. En ook de Romeinen kenden een feest om te vieren dat de langste nacht voorbij was. Dit feest heette de Dies Natalis Solis Invicti en vond plaats op 25 december. Daarnaast vierden de aanhangers van de Perzische god Mithra de geboorte van deze god op 25 december.

Top 2000

Zoals elk jaar kijk ik uit naar de Top 2000. De hele dag staat de radio (of tv) aan om maar niks te missen. het liefst sluit ik me een week op. Het is zo jammer dat een mens ook moet slapen. Of visite krijgt. Helemaal top is het om als toeschouwer aanwezig te zijn bij de uitzending van de Top 2000. Als ik zie hoe geweldig de mensen zich in het Top 2000 Café amuseren dan word ik daar gewoon vrolijk van. Maar dit jaar zullen, net als vorig jaar, geen toeschouwers in het Top 2000 Café fysiek aanwezig zijn. Wel is er publiek dat via een videowall aanwezig is. Ik stel me voor dat het net zoiets is als bij het tv-programma “Even tot hier”. Zet je wekker want de uitzending van de NPO Radio 2 Top 2000 start meteen na het nieuws van 00:00 op 25 december.

Deel dit bericht