afbeelding versterkt stamboomdag

23 december – Nationale Stamboomdag | Kerst is het Walhalla voor de Inbreker

Nationale Stamboomdag

Nationale Stamboomdag (National Roots Day) is een dag waarop families worden aangemoedigd om zich te verdiepen in hun familiegeschiedenis. Ideale tijd van het jaar om dit op te pakken. Families komen samen (ook al mag dat niet vanwege de coronamaatregelen), verhalen worden verteld en herinneringen worden gedeeld. Een mooie gelegenheid om vragen te stellen over de familiegeschiedenis. Het is heel goed mogelijk dat een grootouder, ouder, tante of oom al een stamboom heeft aangemaakt die hij/zij kan delen met andere familieleden. Zo niet dan kun je vandaag op Stamboomdag alvast je eerste opzet maken. Leuke tijdverdrijf voor de Kerstdagen.

Kerst is het Walhalla voor de Inbreker

Topdrukte verwacht tijdens de Kerstdagen. Niet in de winkels of restaurants of zo maar bij het inbrekersgilde. Cijfers van de politie laten namelijk zien dat inbrekers vaker toeslaan tijdens de feestdagen. Vooral tussen 17.00 uur en 21.00 uur. Dus terwijl wij ergens gezellig aan het genieten zijn van een lekkere maaltijd slaat de inbreker genadeloos toe. De piek van inbraken ligt in de periode tussen Kerst & oud en nieuw. Dankzij de coronamaatregelen is het aantal woninginbraken gedaald. In december 2019 waren maar liefst 4.714 woninginbraken, december 2020 lag dat met 3.059 een stuk lager. Keerzijde van de medaille is dat de inbreker zich nu zijn blik richt op schuurtjes en garages.

Hoe vaak slaat de insluiper zijn slag tijdens Kerst?

Tijdens de feestdagen ligt het percentage ruim 50% hoger dan op een gemiddelde normale dag. En je verwacht het misschien niet maar niet de Kerstdagen is veruit het populairst onder inbrekers maar de jaarwisseling. Het aantal inbraakclaims dat binnenkomt tijdens oud en nieuw ligt gemiddeld 90% hoger dan op andere dagen. De inbrekers gaan logischerwijs op zoek naar makkelijke prooien. Dat zijn woningen waar overduidelijk geen mensen in aanwezig zijn én waar je niet heel veel moeite hoeft te doen om in te breken.

Even een waarschuwing voor de Limburgers en Brabanders onder ons: tijdens carnaval is er in deze 2 provincies ongeveer een verdubbeling van het aantal inbraakclaims in vergelijking met een niet-feestdag. Het ziet er aan komend jaar naar uit dat het geen walhalla voor de inbrekers wordt.

Tweede Kerstdag was licht favoriet

Van de inbraken rondom Kerst worden de meeste op de Tweede Kerstdag gepleegd. Vooral tijdens het kerstdiner is het raak, om precies te zijn tussen 17.00 uur en 21.00 uur. Dit tijdstip is voor inbrekers het meest veilig, aangezien de kans dat jij of ik rond het avondeten nog terugkomen vrij klein is. Wat ook helpt is dat het tegen die tijd donker is en de inbrekers dus sneller ongezien hun gang kunnen gaan. Daarnaast is de sociale controle tijdens de kerstdagen een stuk minder, veel buren zijn niet thuis.

Geef inbrekers géén kans! Enkele tips:

 • sluit ramen en voor- en achterdeuren
 • laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten
 • zorg voor goed hang- en sluitwerk
 • laat in huis lampen branden
 • zet de radio aan
 • laat koffiekopjes of glazen op tafel staan
 • leg waardevolle spullen zoals tablets en laptops uit het zicht
 • laat de opladers niet in het stopcontact zitten
 • waarschuw de buren dat je weggaat
 • zet pantoffels en sloffen niet in de gang maar berg ze op
 • inbrekers houden niet van buitenverlichting met sensoren

Het inbrekersgilde wenst u een paar fijne Kerstdagen. Neem uw tijd, haast u niet om thuis te komen.

Deel dit bericht