23 september – Astronomische herfst | Dag van Gebarentalen | Dag van de Biseksualiteit | Damloop | Walk of Peace | Haagse Internationale Open Dag | Europese Sportweek | Zeeotter Voorlichtingsweek

Astronomische herfst

Voor weerkundigen begon op zaterdag 1 september de herfst al, en die eindigt op 30 november. De astronomische herfst begint echter vandaag . Dan staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Officieel wordt voor de wisseling van de seizoenen altijd de datum van 21e aangehouden.

Internationale Dag van Gebarentalen

We verwelkomen vandaag een nieuwe internationale “dag van” op de kalender, vandaag wordt de eerste Internationale Dag van Gebarentalen gevierd. Een belangrijke dag voor de dovengemeenschap en voor alle andere gebruikers van gebarentaal. Volgens de Wereldfederatie van Doven (WFD) zijn er wereldwijd ongeveer 72 miljoen doven waarvan meer dan 80% in ontwikkelingslanden wonen. Al deze miljoenen mensen gebruiken samen meer dan 300 verschillende gebarentalen. Er is ook een internationale gebarentaal, die door doven wordt gebruikt tijdens internationale vergaderingen en informeel tijdens reizen en sociale contacten. Het is zeg maar de pidgintaal onder de gebarentalen; minder complex en met een geringe woordenschat.

“Met gebarentaal doet iedereen mee!”

Het thema “With Sign Language, Everyone is Included!” omarmt de collectieve doelen van Dag van Gebarentalen en Dovenweek . Wat ze onder andere willen bereiken is dat alle regeringen en overheden naast de gesproken taal ook de gebarentaal hanteren. In Amerika zie je vaak bij een persconferentie ook een gebarentalentolk staan. En als we toch over dit onderwerp hebben, waar was de tolk gebarentaal naast de troon tijdens de troonrede? Waar was de tolk gebarentaal tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer? We hebben in Nederland nog een lange weg te gaan dat blijkt maar weer. Ben je benieuwd naar de andere collectieve doelen, klik dan hier.

Internationale dag van de Biseksualiteit

Sinds 1999 wordt jaarlijks op 23 september “World Bi Visibility Day” georganiseerd. De Dag van de Biseksualiteit draait om de zichtbaarheid en emancipatie van biseksuele mannen en vrouwen. Deze groep heeft helaas ook dagelijks te maken met discriminatie en vooroordelen, niet alleen van hetero’s maar ook vanuit de gay gemeenschap.

Omdat ik met een vrouw getrouwd ben krijg ik snel het etiketje opgeplakt van lesbienne. Geheel onterecht; ik typeer mezelf niet als hetero of als lesbo, ik ben gewoon een persoon die van een ander persoon houd. De persoonlijkheid is doorslaggevend voor mij en niet de sekse. Helaas ziet niet iedereen dat zo. We plakken overal etiketjes op met de daaraan gekoppelde vooroordelen, zo jammer. En geloof me, die etiketjes maken de boel echt niet overzichtelijker, etiketjes veroorzaken onrust en verdeeldheid!

Welke activiteiten en “dagen van” zijn er nog meer vandaag?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.