22 november – Thanksgiving Day | Internationale Dag van de Muzikanten

Thanksgiving Day

Vraag een willekeurige Amerikaan wat de hoofdmoot bij het Thanksgiving diner is en ze zullen meteen “kalkoen” roepen. Thanksgiving Day wordt ook vaak Kalkoendag (Turkey Day) genoemd omdat het diner eigenlijk alleen maar draait om de kalkoen, de rest is bijzaak.

Het Witte Huis is hier geen uitzondering op. Zoals Sophia van de Golden Girls altijd een anekdote begon wil ik ook beginnen met “picture this”: de Thanksgiving tafel keurig gedekt, Melania en Donald samen gezellig aan het genieten (dat is al haast ongelooflijk 😉 ) van de kalkoen. Terwijl Melania aan een kalkoenbotje zuigt om het merg er uit te krijgen zegt Donald: “To get the job done you must suck hard, so important!”.

Welke kalkoen krijgt presidentiële gratie?

Deze maand november stond niet alleen in het teken van de tussentijdse verkiezingen. Er is nog een hevige verkiezingsstrijd gaande, wie wordt de “Nationale Thanksgiving Kalkoen”. De kandidaten van dit jaar zijn: Peas and Carrots. Bij deze titel hoort ook de officiële presidentiële gratie verlening, De gratie houdt in dat de winnaar niet op iemands bord eindigt. Ga nu niet meteen een actiegroep oprichten voor de verliezer want alhoewel er slechts één officieel wint, worden beiden gespaard. De winnaar werd Peas!

Na de gratie ceremonie zullen Peas en Carrots naar de Virginia Tech’s Animal and Poultry Sciences Department gaan waar ze worden ondergebracht in “Gobbler’s Rest“. Daar zullen de 20 weken oude vogels de rest van hun natuurlijke leven doorbrengen. En nu maar hopen dat “Rest” niet de afkorting voor “Restaurant” is.

Internationale Dag van de Muzikanten

Het doel van Dag van de Muzikanten  is om muziek in al haar vormen te promoten met activiteiten zoals concerten en voorstellingen. De datum 22 november is niet random gekozen: het is de sterfdag van de Heilige Cecilia, zij is de patrones van alle muzikanten en martelaar van het christendom. De viering van Dag van de Muzikanten werd voor het eerst op 22 november 1570 gevierd met een festival in de Franse stad van Evreux, Normandië.

Aha! Heilige Cecilia (Latijn: Sancta Caecilia)

Nu begrijp ik waarom zoveel koren, blaaskapellen, fanfares en andere muziekverenigingen St. Cecilia heten, dacht eerst dat het een gebrek aan fantasie was maar ze zijn allemaal vernoemd naar de Heilige Cecilia. Ze bleek ook een inspiratiebron te zijn voor vele composities, zoals Henry Purcells hymne Hail! Bright Cecilia uit 1692.

Haar feestdag wordt op 22 november gevierd in de Latijnse Kerk, oosters-katholieke Kerken, anglicaanse en oosters-orthodoxe Kerken. Zij is één van de zeven vrouwen, met uitzondering van de Heilige Maagd, die herdacht wordt in de Canon van de Heilige Mis.

Verkeerde vertaling

De oorsprong van Caecilia’s associatie met muziek ligt in het verhaal dat ze tijdens haar huwelijk in extase raakte door hemelse klanken. Pas aan het eind van de vijftiende eeuw wordt ze daadwerkelijk voorgesteld als patrones van (kerk)musici en orgelbouwers. Dit kwam door een verkeerde vertaling van een oude Latijnse antifoon die gezongen werd op haar feestdag: Cantantibus organis Caecilia in caelum assumpta est. Deze tekst suggereerde dat er orgelspel klonk toen Caecilia ten hemel werd opgenomen. Organis moet echter niet vertaald worden met “orgels”, maar met “stemorganen”.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.