23 mei – Wereld Schildpaddendag | Dag voor de Bestrijding van de Obstetrische Fistel | EU-dag tegen Straffeloosheid

Wereld Schildpaddendag

American Tortoise Rescue, een non-profitorganisatie die in 1990 is opgericht ter bescherming van alle soorten schildpadden, sponsort voor de 17e keer Wereld Schildpaddendag. Schildpaddendag is een jaarlijks terugkerende dag om voorlichting te geven over schildpadden en aandacht te vragen voor de verdwijnende habitat van de oudste dieren ter wereld.

Wil je op Schildpaddendag zelf iets doen voor de schildpad dan kun je vandaag bijvoorbeeld een schildpad adopteren via het WWF of een donatie geven aan Stichting Schildpaddenopvang Nederland in Harkema.

Dag voor de Bestrijding van de Obstetrische Fistel

Op International Day to End Obstetric Fistula roept de VN de internationale gemeenschap op zich extra in te zetten om de kennis rond obstetrische fistels te vergroten en acties te organiseren om mensen te onderwijzen op het voorkomen van een obstetrisch fistel (of kortweg “OF”). Want ja, het is te voorkomen mits men zich houdt aan onderstaande:

  • niet te jong de eerste zwangerschap
  • stoppen met schadelijke traditionele praktijken
  • tijdig toegang tot verloskundige zorg

Wat is dat, een obstetrische fistel?

Ik had geen flauw idee wat obstetrische fistels (OF) zijn, de korte uitleg gaat als volgt: bij een moeilijke geboorte beukt het hoofdje van de baby (dat te groot is of verkeerd ligt) zo hard op het bekken dat het weefsel tussen de vagina en de blaas, soms ook de darmen, afsterft. Met als gevolg een open verbinding tussen vagina, blaas en soms ook de endeldarm. Hierdoor raakt de vrouw (meisje) volledig incontinent, zij lekt 24 uur per dag. Je hoeft geen Einstein te zijn om de gevolgen te raden; doordat de vrouw haar urine niet kan ophouden gaat zij stinken en komt uiteindelijk in een sociaal isolement terecht.

EU-dag tegen Straffeloosheid

Voor de derde keer wordt de EU-dag tegen straffeloosheid voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, georganiseerd (#EUDayAgainstImpunity). Deze dag heeft als doel om binnen de EU de aandacht te vestigen op gruwelijke misdrijven als genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.

De eerste EU-dag tegen Straffeloosheid (23 mei 2016) vond plaats onder Nederlands voorzitterschap van de EU. Dit jaar wordt de dag georganiseerd onder het Bulgaarse voorzitterschap van de Raad van de EU, het Internationaal Strafhof, de Europese Commissie, het EU-netwerk voor onderzoek en vervolging van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, en Eurojust bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Voor wie is deze dag bedoeld?

Deze dag is bedoeld voor een specifieke doelgroep zoals vertegenwoordigers van internationale strafhoven en tribunalen, de lidstaten, internationale organisaties en NGO’s. Zij wisselen van gedachte over hoe men in eigen land het beste straffeloosheid kan bestrijden. Het is ook een dag waarop men stil staat dat zelfs in een relatief vredig Europa misdaden tegen de menselijkheid worden gepleegd. Dat men nog steeds mensen probeert te vervolgen voor deze misdaden, maar ook voor oorlogsmisdaden en genocide.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.