24 mei – Dag van de Slager | Europese Dag van het Nationaal Park | Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening | Dag van de Advocatuur | Tong Tong Fair | Nederlands Bierproeffestival | Week van het Nederlands Bier

Dag van de Slager XXL

Op Dag van de Slager organiseren honderden slagers diverse activiteiten in hun slagerij. Dat kan variëren van een rondleiding tot een demonstratie half varken uitbenen. Allemaal in het kader van het thema “jong geleerd, oud gedaan”. De initiator van Dag van de Slager (Sovvb) probeert jonge mensen te enthousiasmeren voor het boeiende slagersvak. Wil je meer weten over het slagersambacht of ben je gewoon nieuwsgierig hoe het bij de slager achter de schermen er aan toe gaat dan is dit jou dag!

Europese Dag van het Nationaal Park

Op 24 mei 1909 werd in Zweden het eerste Nationaal Park in Europa opengesteld. Dat is de reden dat we op 24 mei de Europese Dag van het Nationaal Park vieren. Europa telt ruim 450 Nationale Parken, welke grotendeels worden beheerd door EUROPARC Federation. Het doel van de door EUROPARC geïnitieerde Europese Dag van het Nationaal Park is om mensen dichter bij de natuur te brengen en te laten zien hoe mooi de natuur is. Verder heeft deze dag als doel dat mensen zich bewust worden van het belang van de beschermde gebieden.

Nederland kent 20 nationale parken, waarvan twee parken op particulier initiatief en achttien parken door de rijksoverheid zijn ingesteld. Het oudste park is Nationaal Park Veluwezoom (1930) en het jongste park is Nationaal Park De Alde Feanen (2006). Meer informatie over de Nationale Parken staat op de websites van de nationale parken en op de website van het Samenwerkingsverband Nationale Parken.

Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening

Tijdens de Koude Oorlog in de jaren tachtig organiseerden vrouwen zich in grote getallen om te protesteren tegen nucleaire wapens en de wapenwedloop. Vrouwen namen sowieso in de geschiedenis herhaaldelijk het voortouw bij vredesopbouw en initiatieven tot ontwapening. En dit gegeven wordt op de Internationale Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening gevierd. Deze dag is dus echt wat anders dan de Internationale Vrouwendag die op 8 maart wordt gevierd. De Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening is een initiatief van WPP (Women’s Peacemakers Program).

Vrouwen: meester vredesactivisten

Vrouwen staan ( of stonden) vaak in de voorhoede van initiatieven voor vrede en ontwapening maar desondanks krijgen vrouwen vaak niet de kans om deel te nemen aan officiële vredesonderhandelingen. Wat is de boodschap van de dag? De boodschap die vrouwen aan de wereld meegeven: wij vrouwen, weigeren pertinent geweld als dé oplossing te zien. Wij zetten ons in voor een rechtvaardige en vreedzame wereld die voldoet aan menselijke behoeften, en dat zonder (zinloos) geweld te gebruiken!

Wat staat er nog meer op de agenda vandaag?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.