23 mei – Fête de la Nature / Luilak


 
Vanavond is de finale van het Songfestival, zal ik vanavond wel of niet gaan kijken nu Trijntje niet mee doet? Die vraag laat ik even open. Er zijn vandaag genoeg andere dingen te doen want wat dacht je van de Internationale Dag van de Schildpad of “Vier de Natuur”?
Als ik de weerberichten mag geloven dan wordt het vandaag een prima dag om lekker buiten te zijn.

Fête de la Nature / Vier de Natuur op 23, 24, 25 mei

Voor het tweede jaar op rij wordt Fête de la Nature / Vier de Natuur gevierd. Vorig jaar bezochten ruim 43.000 mensen 291 evenementen. Den Haag had de meeste activiteiten, maar liefst 55!

Drie dagen lang word je in de gelegenheid gesteld om een activiteit te bezoeken, dat kan variëren van pizza en broodjes bakken op een haardvuur of , om de Nationale Wandelcoachdag te vieren, samen met een wandelcoach op pad. Op de website van Fête de la Nature staan alle activiteiten vermeld en eveneens kun je daar je eigen agenda samenstellen.

Fête de la Nature is een landelijk festival en de evenementen kunnen georganiseerd worden door iedereen. De Stichting Fête de la Nature heeft alleen een ondersteunde rol, zij brengen mensen en organisatie samen. Alle communicatie en promotie activiteiten wordt door de Stichting gedaan.
Dit is een festival zonder winstoogmerk, festivalreglement of kaartverkoop!
Wil je één dezer dagen de natuur in? Bezoek dan het festival “Vier de Natuur”! Ook bij jou in de buurt zijn activiteiten. Klik hier en zoek maar uit.

Wat is Luilak?

Luilak komt waarschijnlijk voort uit de traditie dat degene die op de zaterdag voor Pinksteren als laatste uit bed kwam de rest van het gezin op “Luilakbollen” ( warme broodjes met stroop ) moest trakteren. Je snapt wel dat alle kinderen zo vroeg mogelijk opstonden om niet de luilak van de dag te zijn. Ze gingen de straat op om met veel herrie langslapers wakker te maken. De oorsprong ligt in West-Friesland. Globaal genomen wordt tegenwoordig Luilak gevierd in het gebied tussen Texel en Delft. Rondom Amsterdam en de Zaanstreek wordt Luilak het meest gevierd.

Veel activiteiten voor Luilak zijn of gister begonnen of al geweest. In Almere was gister de Luilakbloemenmarkt. In Haarlem gaan ze de hele nacht door, de Luilakbloemenmarkt eindigt om 11.00 deze ochtend, In Boskoop gaan de winkels vandaag extra vroeg open en er zijn diverse muziekfeesten die gisteravond zijn begonnen en geduurd hebben tot vanochtend 6.00.

Wil je echte traditionele “Luilakbollen” maken? Klik hier voor het recept. Eet smakelijk! 😉
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.