22 mei – Wereld Gothic Dag / World Goth Day


 
Goten? Zijn dat die mensen die altijd in het zwart gekleed zijn, hun gezicht wit schminken en onder de piercings zitten? Je weet wel die eenzame, homoseksuele, depressieve, in zichzelf snijdende, alles haters, satanistische, heksen die van die idiote muziek houden?

Dat waren denk ik wel de meest voorkomende vooroordelen over Gothic. Deze dag is ook bedoeld om de misverstanden rondom de Gothic-subcultuur en de aanhangers, de Goths of Goten, weg te nemen.

Wat wordt bedoeld met Gothic – subcultuur?

Zij omschrijven zichzelf als het volgt: het is een stroming die niet meeloopt met de massa, die kritisch tegen over de maatschappij staan en zichzelf vaak filosofische en levensbeschouwelijke vragen stellen. De Gothic-stroming staat los van levensovertuiging en/of religie. Gothic is een subcultuur waar men ieder persoon als een uniek wezen ziet die verantwoordelijk is voor zijn eigen daden en eigen lot. Ze zijn geen goedgelovige types, nemen niet zonder meer klakkeloos iets aan. Het is een bepaalde levensstijl en net zo als met alle levensstijlen, de invulling is persoonlijk.

Het is niet alleen een levensstijl maar ook een muziekstijl. De term Gothic-muziek is sinds de jaren ’90 de overkoepelende term voor een heleboel muziekgenres. De volgende muziekgenres behoren onder andere ook tot de Gothic-muziek: New Wave, Gothic Rock, Goth Metal (?), Electro, Medieval, Neofolk, Industrial en Darkambient.

Gothic – soorten

Je kunt de Goths indelen in verschillende groepen. Tot welke groep iemand behoort hangt af van bijvoorbeeld kledingstijl of muziekstijl.Je hebt bijvoorbeeld de Lolita Goths (populair in Japan), de Vampire Goths (nee! het zijn géén vampieren) en de Fetisch Goths (Vijftig Tinten Grijs?).

Mijn favoriete is toch wel de Romantic Goths, dat komt hoofdzakelijk door de kleding. Zij richten zich meer op de donkere, sensuele en mysterieuze wereld zoals kerkhoven verlicht door het maanlicht, oude schedels en dode rozen. Ze zijn vaak emotioneel, creatief, dromerig en diepdenkers. Houden van klassieke muziek en dan vooral van Bach en Wagner maar ook van de Victoriaanse literatuur, poëzie en daarop gebaseerde films.
Ze kleden zich in fluwelen jurken of kostuums die echt niet alleen maar zwart zijn. De kleuren donker blauw, rood, groen en paars komen veel terug in de kledij. De make-up die gedragen wordt is niet zo dramatisch als bij bijvoorbeeld de Vampire Goth. Meestal hebben ze een licht bleke huid, donkere ogen en rode lippen.

Een Goth is niet eng, macaber of luguber. Ze hebben gewoon een andere kijk op het leven.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.