22 april – Tweede Paasdag | Landelijke Zaaidag | Dag van de Aarde | Week van de Valpreventie | Week van de Moderevolutie

Tweede Paasdag

Heb jij ook weleens gedacht “waarom twee paasdagen en niet één”? De reden is eigenlijk heel simpel: mensen zouden wat extra vrije tijd krijgen om leuke dingen te doen in plaats van te werken en naar de kerk te hollen. Daarom werd in 1815 besloten dat Tweede Paasdag in heel Nederland een officiële vrije dag werd. Dus als je vandaag al dan niet verplicht naar een meubelboulevard moet of op visite gaat bij de (schoon)familie is dat allemaal in het kader van “leuk”. Er zijn gelukkig nog genoeg andere activiteiten te bedenke, zeker met weer zo’n heerlijke zonnige dag voor de boeg.

Wat zijn de alternatieven voor Tweede Paasdag?

Boswandeling? Oldtimer Festival in Venhuizen? Meedoen aan de activiteiten op Dag van de Aarde? Maar wat dacht je er van om dit jaar naar de motorzegening op het Pastoor Simonisplein in Milheeze te gaan? Begint om 10.00 en aansluitend is er een gratis navigatie-toertocht van ongeveer 120 km waar je aan mee kunt doen.

5e editie Landelijke Zaaidag

Bijenstichting roept op Landelijke Zaaidag particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om bloemstroken met drachtplanten aan te leggen zodat er één oase van bloemen voor de bijen en andere bestuivende insecten ontstaat. Al deze bloemen zorgen voor een groter en gevarieerder stuifmeelaanbod waardoor er meer voedsel is voor de bijen.

Zet wat vaker de bloemetjes buiten!

Ongeveer een derde van alle gewassen op aarde is voor hun bestuiving afhankelijk van bijen. Wat als de bijen zouden uitsterven, wat houdt dat in voor de wereld? Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden. Met andere woorden: zonder de bij drinken jij en ik bijvoorbeeld geen koffie meer en eten we ook geen appels of aardbeien. Is dat niet dé reden om je tuin of balkon op te fleuren?

Internationale Dag van de Aarde

De wereldwijde vernietiging en snelle afname van planten- en dieren in het wild worden direct en indirect veroorzaakt door de mens want wij zijn verantwoordelijk voor: klimaatverandering, ontbossing, verlies van leefgebieden, mensenhandel en stroperij, niet-duurzame landbouw, vervuiling en pesticiden om er maar een paar te noemen. Uitsterven van flora en fauna is toch niet iets om trots op te zijn.

Thema 2019: Bescherm bedreigde soorten

Het thema van Earth Day is Protect our Species. Samenwerking is geboden om de bedreigde soorten zoals bijvoorbeeld bijen, koraalriffen, olifanten, giraffen, insecten en walvissen mondiaal te beschermen. Alle levende wezens hebben een intrinsieke waarde, en elk speelt een unieke rol in het complexe web van het leven. Als één dominosteen omvalt, gaan ze allemaal.

Week van de Valpreventie van 22 t/m 28 april

Met de slogan “Laat angst om te vallen je leven niet bepalen” ligt dit jaar tijdens de Belgische Week van de Valpreventie de focus op valangst.

Er wordt gesproken over valangst wanneer iemand blijvend bang is om te vallen en voor de gevolgen die dit kan hebben voor zijn of haar leven. Een bepaalde mate van valangst is overigens niet verkeerd maar het mag niet je leven negatief beïnvloeden. Wat kun je doen aan valangst? Ga naar de huisarts en laat je door verwijzen naar therapeuten of ga een cursus valpreventie doen.

Week van de Moderevolutie

De Week van de Moderevolutie (22-28 april) is in het leven geroepen om de op 24 april 2013 ineenstorting van een textielfabriek in Savar, een subdistrict (upazila) van Bangladesh, te herdenken. Hierbij vielen meer dan 1.100 dodelijke slachtoffers en ongeveer 2.500 gewonden. Allen werkzaam in de textielindustrie.

Dat is de dag dat de Fashion Revolution Week uitbrak, een hele week waarin merken en producenten gevraagd worden voor meer transparantie in wie en hoe hun kleren worden gemaakt. Op de vraag #whomademyclothes zegt iemand die werkzaam is in de textielindustrie #imadeyourclothes.


Deel dit bericht