21 november – Accountantsdag | COPD Dag | Dag van de Visserij | Televisie Dag | Hallo Dag

Accountantsdag

In RAI A’dam wordt de altijd druk bezochte Accountantsdag gehouden. Thema is “data- & geldstromen onder controle”. Hieronder vallen onder andere de deelsessies over fraude, patronen van bedrog en van stress naar balans. De Accountantsdag is niet alleen toegankelijk voor (gepensioneerde) NBA-leden ook niet-leden en trainees zijn welkom. Kun je er niet bij zijn, geen probleem want op de homepage van accountant.nl kun je vandaag via een liveblog en livestream de dag op afstand volgen. Wie spreken er? Onder meer minister Wopke Hoekstra (Financiën), Merel van Vroonhoven (AFM) en Pieter van Vollenhoven (Stichting Maatschappij en Veiligheid).

Wereld COPD Dag

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Wat gebeurt er als je COPD hebt? Je longen zijn ontstoken en  de longblaasjes gaan uiteindelijk kapot met als resultaat dat je steeds minder zuurstof binnenkrijgt. Hierdoor gaat traplopen, boodschappen doen of jezelf aankleden steeds moeilijker.

Roken staat nog steeds op 1 als belangrijkste factor om COPD te ontwikkelen maar het is niet de enige factor. Recent onderzoek toont aan dat ongeveer de helft van de volwassen patiënten met COPD al vóór en/of kort na de geboorte tekenen van abnormale longontwikkeling hebben. Verder onderzoek is nog steeds nodig maar deze nieuwe informatie biedt kansen voor een vroege diagnose, preventie en behandeling.

Hoe weet ik of ik risico loop?

Het thema van dit jaar “nooit te vroeg, nooit te laat” werd gekozen om te benadrukken dat COPD op elk moment en op elke leeftijd een te voorkomen en behandelbare ziekte is. Honderdduizenden Nederlanders lopen groot risico op COPD zonder dat ze dat zelf weten. Om te weten of je tot die groep behoort kun je een simpele online test invullen en dan weet je binnen 1 minuut of je verhoogt risico loopt, klik hier om de test te maken.

Werelddag van de Visserij

Dag van de Visserij dient als reminder dat we ons moeten richten op het behoud van de oceanen en haar mariene leven. We kunnen namelijk niet eeuwig de ogen sluiten voor bijvoorbeeld de gevolgen van overbevissing of het lozen van afval (lees plastic). Ik weet niet hoe met jullie is maar ik krijg in ieder geval de kriebels als ik lees dat als ik een hapje van mijn lekkerbekje neem ik meteen ook plastic naar binnen werk.

Volgens The State of World Fisheries and Aquaculture 2018 blijkt dat de totale visproductie in 2016 een recordniveau bereikte van 171 miljoen ton. Daarvan werd 88% opgegeten door de mens. Omgerekend is dat gemiddeld per hoofd van de bevolking 20,3 kg. Dat laat zien dat de visserijsector cruciaal is voor een wereld zonder honger en ondervoeding. Dat laat zien dat Dag van de Visserij een belangrijke dag is.

Wereld Televisie Dag

Op Wereld Televisie Dag vieren we niet het apparaat an sich maar we vieren alles wat televisie ons heeft gebracht en brengt. Televisie is een symbool voor de communicatie en globalisering in de hedendaagse wereld. Televisie is niet alleen onderhoudend en informatief maar ook manipulatief. Je krijgt alleen dat te zien wat andere bepalen en dat beïnvloed je beeldvorming die op haar beurt weer invloed heeft op het vormen van je “onafhankelijke” mening. Kortom, televisie is een belangrijk instrument bij het informeren en kanaliseren, het heeft invloed op de publieke opinie en de wereldpolitiek. Het medium televisie brengt de wereld in je huiskamer, met al zijn voor en nadelen.

Wereld Hallo Dag

World Hello Day is als reactie op het conflict tussen Egypte en Israël in de herfst van 1973 (de Jom Kipoeroorlog) in het leven geroepen om staatshoofden en regeringsleiders aan te moedigen om pratend conflicten op te lossen in plaats van de wapens te pakken. Hoe kun je meedoen? Heel simpel, vandaag groet je 10 (of meer) of meer mensen. Waarom? Allemaal voor het in stand houden van de vrede.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.