22 november – Accountantsdag | Internationale Dag van de Muzikanten

Accountantsdag

In de RAI in Amsterdam vindt de druk bezochte Accountantsdag 2017 plaats. Verschillende thema’s komen aanbod zoals: cybersecurity, duurzaamheid en de internationale belastingconstructies.

De sprekers zijn divers, enkele zeer bekende namen zullen voorbij komen zoals Jos Nijhuis RA de President & CEO Royal Schiphol Group, Jacqueline Cramer de ambassadeur circulaire economie
Gina Doekhie is Forensic IT Expert en Teun van de Keuken de oprichter Tony’s Chocolonely / journalist. De Accountantsdag is niet alleen toegankelijk voor (gepensioneerde) NBA-leden ook niet-leden en trainees zijn welkom.

Internationale Dag van de Muzikanten

Het doel van Dag van de Muzikanten is om muziek in al haar vormen te promoten met activiteiten zoals concerten en voorstellingen. De datum 22 november is niet random gekozen: het is de sterfdag van de Heilige Cecilia, zij is de patrones van alle muzikanten en martelaar van het christendom. De viering van Dag van de Muzikanten werd voor het eerst op 22 november 1570 gevierd met een festival in de Franse stad van Evreux, Normandië.

Aha! Heilige Cecilia (Latijn: Sancta Caecilia)

Nu begrijp ik waarom zoveel koren, blaaskapellen, fanfares en andere muziekverenigingen St. Cecilia heten, dacht eerst dat het een gebrek aan fantasie was maar ze zijn allemaal vernoemd naar de Heilige Cecilia. Ze bleek ook een inspiratiebron te zijn voor vele composities, zoals Henry Purcells hymne Hail! Bright Cecilia uit 1692.

Haar feestdag wordt op 22 november gevierd in de Latijnse Kerk, oosters-katholieke Kerken, anglicaanse en oosters-orthodoxe Kerken. Zij is één van de zeven vrouwen, met uitzondering van de Heilige Maagd, die herdacht wordt in de Canon van de Mis.

Verkeerde vertaling

De oorsprong van Caecilia’s associatie met muziek ligt in het verhaal dat ze tijdens haar huwelijk in extase raakte door hemelse klanken. Pas aan het eind van de vijftiende eeuw wordt ze daadwerkelijk voorgesteld als patrones van (kerk)musici en orgelbouwers. Dit kwam door een verkeerde vertaling van een oude Latijnse antifoon die gezongen werd op haar feestdag: Cantantibus organis Caecilia in caelum assumpta est. Deze tekst suggereerde dat er orgelspel klonk toen Caecilia ten hemel werd opgenomen. Organis moet echter niet vertaald worden met “orgels”, maar met “stemorganen”.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.