22 juni – Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag | Dag van de Chocolade Eclaire

Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag

Erger jij je soms aan het onkruid wat kniehoog in de voortuin van de buren staat? Grijp dan nu je kans tijdens de Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag. Bel aan en ga lekker samen aan de slag, want soms weet je niet waar of hoe je moet beginnen en kan de helpende hand van de buren net genoeg zijn om je over de (onkruid wieden) drempel heen te helpen.

Het is niet altijd laksheid of onwil dat de tuin een klein oerwoud wordt, iedereen is tegenwoordig druk druk druk en de tuin schiet er dan bij in. Schaam je dan niet om de hulp van je buren te vragen bij het onderhouden van je tuin. Je zult versteld staan over de bereidwilligheid van mensen om elkaar te helpen. En buiten dat, het mes snijdt aan twee kanten. De één wordt geholpen en de ander raakt de ergernis over de tuin van de buren kwijt. Het is ook een mooie kans om je buren beter te leren kennen!

Misschien heeft de Nationale Tuinwerken-bij-de-buren Dag niet echt een officiële “Nationale” status misschien ook wel, maar goed een kniesoor die daar op let en wat niet is kan nog komen, ja toch?

Dag van de Chocolade Eclaire

Voor de Dag van de Chocolade Eclaire kan ik wel warm lopen, alleen al bij het lezen van “chocolade eclaire” loopt het water me in de mond.

Wat is een “eclaire”?

Een eclaire is een zacht langwerpig gebakje gemaakt van zoet soezendeeg met een zachte vulling en een chocolade- of glazuurlaagje, Vaak wordt banketbakkersroom als vulling gebruikt en soms slagroom of crema catalana (Spaans of Catalaans voor “Catalaanse room”).
Wil je het speciaal maken dan kun je de room eerst nog op smaak brengen met koffie, kastanjes, fruit of rum. Maar eclairs met foie gras en vijgenjam of geitenkaaspesto, dat gaat me net weer iets te ver.

Over de herkomst en bedenker van de eclairs zijn de meningen verdeeld, de één zegt dat de eclairs uit de achttiende eeuw stamt, de ander zegt rond de negentiende eeuw. Sommige weten met zekerheid te zeggen dat het in Frankrijk is ontstaan, andere twijfelen daarover. Als bedenker wordt het meest Marie-Antoine Carème genoemd, de “koning der koks en kok der koningen”. Hij wordt door vele gezien als de grondlegger van de klassieke Franse keuken. Wist je dat het woord eclaire “bliksemschicht” in het Frans betekent?

Recept

Op het internet zijn vele recepten te vinden hoe je zelf eclairs kunt maken, kijk bijvoorbeeld eens op: www.mytaste.nl, www.njam.tv of www.culy.nl. Misschien is het een leuk ideetje om jouw favoriete recept te delen?

Ik ga als een “bliksemschicht” naar de keuken en ga chocolade eclairs maken. Smakelijke woensdag!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.