21 juni – Wereldhumanismedag | Dag van de Wereldvrede en het Gebed | Internationale Dag van de Yoga | Wereld ALS Dag | Ga Skateboarden Dag | T-shirt Dag | Fête de la Musique

Wereldhumanismedag

Op de zomerzonnewende viert men de langste dag (“het licht gaat aan”) maar wereldwijd is 21 juni ook de dag van het humanisme, Wereldhumanismedag genaamd. Het humanisme is een levensbeschouwing waarin de mens centraal staat en niet een godsdienst.

Wat doen humanisten? Zij zetten zich in voor een humane samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt zich te ontwikkelen en de vrijheid heeft om op een manier te leven waar ze zelf achter staan. Humanisten staan vierkant achter de waarden zelfbeschikking, gelijkwaardigheid, verdraagzaamheid, solidariteit, redelijkheid, rechtvaardigheid, menselijke waardigheid, mondigheid, vrijheid, tolerantie en verantwoordelijkheid.

In veel landen wordt Wereldhumanismedag op de dag zelf met een picknick gevierd. Niet in Nederland, hier wordt Wereldhumanismedag op 26 juni gevierd met het festival “Mag het licht aan ?”. Wil je meer over het festival weten of tickets kopen, klik hier.

Als je vindt dat je nooit nieuwsgierig genoeg kunt zijn…..

Ben jij ook iemand die niet klakkeloos andermans mening overneemt, die kritische vragen durft te stellen, liever zelf nadenkt en ondertussen niet vergeet om actief naar anderen te luisteren? Dan mag je jezelf gerust humanist noemen en kun je lid worden van het Humanistisch Verbond. Wat kan het Humanistisch Verbond voor je betekenen? Het Humanistisch Verbond is de organisatie die humanisten verenigt, waaronder vrijzinnigen, atheïsten, agnosten en seculieren. Het Humanistisch Verbond zet zich ook in voor zelfbeschikking, een humane samenleving, en de vrijheid van meningsuiting.

De diensten die het Humanistisch Verbond aanbiedt, zijn onder meer spreken bij uitvaarten, humanistische geestelijke verzorging en relatie-viering.

Dag van de Wereldvrede en het Gebed

Bidden tijdens de zomerzonnewende wordt gezien als de meest krachtige tijd voor het gebed. Als wereldwijd alle mensen ongeacht ras, leeftijd, geslacht of religie gezamenlijk bidden voor vrede en harmonie kan er een stap gezet kan worden naar wereldvrede!

Internationale Dag van de Yoga

Het woord ‘yoga’ is afgeleid van het Sanskriet en betekent meedoen of zich verenigen en symboliseert de eenheid van lichaam en bewustzijn. Om de universele aantrekkingskracht en de vele voordelen van het beoefenen van yoga te (h)erkennen werd in 2014 door de Verenigde Naties 21 juni uitgeroepen tot de International Yoga Day.

Wereld ALS Dag

Om Wereld ALS Dag te vieren werd door de Stichting ALS Nederland jongstleden 19 juni een speciale dag voor mensen met ALS, PSMA en PLS en hun familieleden georganiseerd in Ouwehands Dierenpark. Het was net zoals voorgaande jaren weer een groot succes!

Ga Skateboarden Dag

Go Skateboarding Day is een dag om skateboarders dichter bij elkaar te brengen, en skaters over de hele wereld aan te moedigen om alles te laten vallen en alleen maar te gaan skateboarden vandaag.

T-shirt Dag

Jawel ook het T-shirt heeft zijn eigen internationale dag! Is eigenlijk helemaal niet nodig want eerlijk is eerlijk een T-shirt, of het nu bedrukt of onbedrukt is, wit of gekleurd, het raakt toch nooit uit de mode en hoeft toch niet echt in de spotlights te staan?

Fête de la Musique

Dit evenement is intussen uit gefladderd over meer dan 120 landen en 700 steden en in elk land wordt hetzelfde nagestreefd: amateuristische of professionele muzikanten treden op en alle concerten en evenementen zijn vrij toegankelijk en gratis voor het publiek. Het is vooral een outdoor evenement dat overal kan plaatsvinden: in straten, pleinen, plantsoenen, hofjes en ga zo maar door.

Wanneer wordt het gevierd?

In Frankrijk duurt het evenement vijf dagen (van 19 tot en met 24 juni), in Nederland zijn het afgelopen weekend al activiteiten geweest maar ook vanaf vandaag tot en met aankomend weekend. In Curaçao viert men het vandaag en morgen en in Suriname wordt op 25 juni op het Fort Zeelandia complex Fête de la Musique gevierd. Wereldwijd wordt Fête de la Musique gevierd!
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.