22 april – Dag van de Milieufilosofie | Record Store Day | Landelijke Zaaidag | Internationale Marconi Dag | Earth Day

5e Dag van de Milieufilosofie

De 5e Dag van de Milieufilosofie is een initiatief van de Vereniging voor Milieufilosofie in samenwerking met Artis. Thema van 2017: “Dieren in ons midden”.

Eén van de vragen die bij het thema hoort is: “Hoe moeten we onze relaties met dieren in een sterk veranderende wereld duiden en vormgeven?” Deze en vele andere vragen staan centraal in lezingen, presentaties en discussies op de Dag van de Milieufilosofie. De openingslezing wordt gehouden door Caspar Janssen, columnist van de Volkskrant en auteur van het boek In de ban van het beest.

Record Store Day

Volgens mij mede dankzij de aandacht die deze dag krijgt bij De Wereld Draait Door wordt Record Store Day in Nederland steeds populairder, meer platenzaken en artiesten doen mee aan deze dag. Een dag die gevierd wordt met bijna 300 instore optredens van ruim 150 artiesten verspreidt door het land, een dag waarop exclusieve releases verschijnen. De vinyl liefhebber zal aan zijn/haar trekken komen vandaag! Op zoek naar een platenzaak bij jou in de buurt? Klik hier.

Landelijke Zaaidag voor Bijen en Vlinders

De Bijenstichting zet zich al jaren in voor de bescherming van bijen en dan voornamelijk wilde bijen, honingbijen en hommels. Omdat de meeste onder ons te weinig weten over hoe belangrijk bijen voor ons zijn wordt er veel voorlichting gegeven door de Bijenstichting en is ook het idee voor “het Bijenlint” ontstaan. De Bijenstichting roept op de Landelijke Zaaidag particulieren, gemeenten, agrariërs, scholen en andere grondbezitters op om bloemstroken met drachtplanten aan te leggen zodat er één oase van bloemen voor de bijen en andere bestuivende insecten ontstaat. Al deze bloemen zorgen voor een groter en gevarieerder stuifmeelaanbod waardoor er meer voedsel is voor de bijen en ze worden nog vitaler ook.

Zet wat vaker de bloemetjes buiten!

Ongeveer een derde van alle gewassen op aarde is voor hun bestuiving afhankelijk van bijen. Wat als de bijen zouden uitsterven, wat houdt dat in voor de wereld? Een wereld zonder bijen zou een wereld zijn zonder fruit, groenten, noten en zaden. Met andere woorden: zonder de bij drinken jij en ik bijvoorbeeld geen koffie meer en eten we ook geen appels of aardbeien. Is dat niet dé reden om je tuin of balkon op te fleuren?

Internationale Marconi Dag

Elk jaar wordt op de geboortedag van Guglielmo Marconi (25 april 1874) herdacht welke grote rol hij heeft gehad bij de uitvinding van de radio. Om dit te vieren  maken op de dichtstbijzijnde zaterdag van zijn geboortedag radioamateurs 24 uur lang met oude communicatie technieken verbindingen met historische Marconi gerelateerde plaatsen.

Earth Day

Earth Day heeft vandaag een primeur te pakken, dit jaar wordt namelijk voor de eerste keer de “March For Sciene” gehouden. Wereldwijd worden in meer dan 500 steden marsen en andere activiteiten georganiseerd voor en door wetenschappers, liefhebbers van de wetenschap en bezorgde burgers. Met het motto “Science, no silence”, wordt aandacht gevraagd voor onafhankelijke wetenschap.

Ook in Nederland wordt voor de wetenschap gelopen; alle Nederlandse universiteiten en studentenvakbonden hebben zich aangesloten. Dit wordt een mars om de wetenschap te vieren!

“De March for Science is voor iedereen die vindt dat feiten belangrijk zijn en alternatieve feiten niet bestaan.”

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.