23 april – Wereldboekendag | Dag van het Duitse Bier | Dag van de Engelse Taal | Dag van de Spaanse Taal | Erfgoeddag | International Pixel- Stained Technopeasant Day | Wereld Neuspeuteren dag

Wereldboekendag

Elk jaar wordt in meer dan 100 landen op 23 april Wereldboekendag (aka Internationale dag van het Boek en de Auteursrechten) gehouden, en elk land organiseert zijn eigen activiteiten. Deze dag is uitgeroepen door de UNESCO om het lezen, publiceren en beschermen van intellectueel eigendom te stimuleren. Er is voor 23 april gekozen omdat dat de sterfdag is van auteurs als William Shakespeare, Miguel de Cervantes en Garcilaso de la Vega.

In Nederland organiseert Stichting Read to Grow sinds 2002 een boekeninzameling voor mensen in ontwikkelingslanden op en rond Wereldboekendag. De stichting schenkt vervolgens de boeken aan kleinschalige projecten in ontwikkelingsgebieden.

Dag van het Duitse Bier

Dat Duitsers van traditie houden dat is een feit en dat ze van bier houden is ook een feit. Maar wist jij dat er in Duitsland maar liefst 5.000 verschillende bieren worden gebrouwen en allemaal nog volgens het uit 1516 stammende “Duitse Reinheidsgebod”? Het Reinheidsgebod is zelfs de oudste warenwet ter wereld en bepaalt dat Duits bier alleen water, hop en graan mag bevatten. Sinds 1994 wordt deze historische dag jaarlijks herdacht door de Duitse Brouwers Bond met allerlei activiteiten. Laten we proosten op Dag van het Duitse Bier! Proost!

Dag van de Engelse Taal en van de Spaanse Taal

Binnen de Verenigde Naties worden zes officiële talen gehanteerd: Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans. Om de meertaligheid en de culturele diversiteit te bevorderen en om het gelijke gebruik van alle zes officiële talen binnen de gehele organisatie te promoten heeft sinds 2010 elk van deze talen ook zijn/haar eigen “dag van”. Vandaag valt de beurt aan VN Engelse Taaldag en de VN Spaanse Taaldag.

De geboorte- en tevens sterfdag van William Shakespeare (23 april 1564 – 23 april 1616) is gekozen voor de Engelse Taaldag en voor de Spaanse Taaldag geldt dat 23 april de sterfdag van Miguel de Cervantes Saavedra is (23 april 1816). Hij was de schrijver van onder meer het boek Don Quichot van La Mancha, de man die tegen de molens vecht.

Wat hebben we nog meer vandaag?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.