21 september – Nationale Groendag | Wereld Alzheimer Dag | Wereld Dankbaarheidsdag | Internationale Dag van de Vrede

Nationale Groendag

De gemeente Capelle aan den IJssel en Entente Florale Nederland organiseren de Nationale Groendag 2016. Deze dag biedt de gelegenheid om kennis te vergaren over de grote maatschappelijke en economische waarde van groen. Groendag is specifiek bedoeld voor: politici, bestuursleden, professionals, uitvoerders, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Thema: “Klimaatbestendige stad”

Steeds vaker krijgen we te maken met zware regen- en onweersbuien die voor wateroverlast kunnen zorgen. De reden daarvoor is dat steden en dorpen niet optimaal bestand zijn tegen dat soort hoosbuien. De schade aan gebouwen, infrastructuren, openbare ruimte, gezondheid en economie na zware regenbuien is omvangrijk. De beleidsmakers zijn verantwoordelijk voor de ruimtelijke inrichting van steden dat wil niet zeggen dat jij en ik ook een steentje bij kunnen dragen aan het bestrijden van wateroverlast.

5 tips voor minder wateroverlast:

  • kies voor meer groen in de tuin; gras of planten nemen water op
  • gebruik waterdoorlatende klinkers en/of tegels
  • grindstrook of lijngoot in het terras om het water sneller in de grond te laten zakken
  • maak je dak groen met planten
  • een regenton kan het riool ontlasten

Wereld Alzheimer Dag

Als je aan een willekeurig iemand vraagt wat een symptoom van Alzheimer is dan zullen 9 op de 10 zeggen: vergeetachtigheid! Dat klopt maar deze horen er ook bij: problemen met dagelijkse handelingen, vergissingen met tijd en plaats, taalproblemen, kwijtraken van spullen, slecht beoordelingsvermogen, terugtrekken uit sociale activiteiten, veranderingen in gedrag en karakter en problemen met het zien.

Duizenden vrijwilligers van Alzheimer Nederland organiseren rondom en op 21 september verschillende activiteiten voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Wereld Dankbaarheidsdag

Vorig jaar werd door Psychologie Magazine voor het eerst een Dankbaarheidsdag in Nederland georganiseerd, niet op 21 september (World Gratitude Day) maar op 26 november (Thanksgiving Day). De reden van Psychologie Magazine om te kiezen voor 26 november is: “Als een dankbaar gevoel ons zoveel gelukkiger maakt, waarom zouden we Thanksgiving Day dan aan ons voorbij laten gaan?”.

Daar slaan ze toch wel een beetje de plank mis vind ik. Thanksgiving Day is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop traditioneel aan God dank wordt gezegd voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. World Gratitude Day : door bij “gewone”dingen en mensen stil te staan zie je hoeveel er is om dankbaar voor te zijn en door je dankbaarheid te uiten kom je een stuk beter in je vel te zitten. Is dat niet precies wat Psychologie Magazine voor ogen had met Dankbaarheidsdag?

Dag van de Vrede

Op de Internationale Dag van de Vrede vieren we dat we in vrijheid leven en staan we stil bij het feit dat vrede niet vanzelfsprekend is. Echter mensen die hun hele leven in vrede hebben geleefd hebben vaker de neiging vrede en stabiliteit als vanzelfsprekend te beschouwen.

Vergis je niet, vrede heeft een kort lontje en door haatzaaierij zet je de vrede op het spel.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.