22 september – Wereld Autovrije Dag | Wereld Neushoorndag | Hobbit Dag | Week tegen Eenzaamheid

Wereld Autovrije Dag

Elk jaar op of rond 22 september worden we er aan herinnert dat we in een auto gedomineerde maatschappij leven. Het zou beter zijn voor ons en het milieu als de autovrije dag niet bij één dag zou blijven. Wereld Autovrije Dag kan een voorbeeld zijn voor hoe onze steden er uit kunnen zien en klinken zonder rijdende auto’s. Deze dag is bedoeld om onze beleidsmakers duidelijk te maken dat de prioriteit aan  fietsers en wandelaars moet worden gegeven. De overheid moet gestimuleerd worden om het openbaar vervoer goedkoper te maken, het enige wat ze nu doen is meer geld voor meer asfalt.

Als je twijfelt aan het nut van een autovrije dag dan wil ik Parijs als voorbeeld nemen om je te laten zien dat het echt wel nut heeft. Vorig jaar was er voor het eerst een autovrije dag (27 september) in Parijs, ruim 30% van de wegen werd afgesloten voor auto’s. Alleen bussen, taxi’s en wagens van de hulpdiensten mochten door het centrum rijden. Het was een feest voor de Parijzenaren; er werd ruim 40% minder stikstofdioxide gemeten in de lucht waardoor het zicht significant verbeterde en het geluidsvolume met de helft verminderd. Als dat niet lonend is? Dus kom op Nederland, in de benen voor een autovrije dag!

Vier Wereld Neushoorndag

Op het hoogtepunt van zijn bestaan waren er 165 verschillende soorten, anno 2016 zijn er 5 soorten overgebleven en hun aantal is in 40 jaar met bijna 25% verminderd. De aantallen die ik nu noem zijn geschatte aantallen:

  • Javaanse neushoorn: ongeveer 50 stuks
  • Sumatraanse neushoorn: minder dan 300 stuks
  • Indische neushoorn: 2.500 stuks
  • Zwarte neushoorn: 3.600 stuks
  • Witte neushoorn: 14.000 stuks

( bron: www.worldofwildlife.nl )

Global March for Elephants & Rhinos

De Global March for Elephants & Rhinos is een vreedzame mars die niet alleen voor de olifanten en neushoorns is, deze mars is voor alle diersoorten die bedreigd worden door stroperij, trofeejacht en de (illegale) handel in dierproducten als ivoor en neushoornhoorn. In Amsterdam start de GmfER om 14.00 uur vanaf het Centraal Station.

Hobbit Dag

Sinds het jaar (1987) waarin The American Tolkien Society de Hobbit Dag voor het eerst invoerde, vieren fans en Tolkien-aanhangers van over de hele wereld de verjaardag van de twee meest geliefden Hobbits, Frodo Baggins en Bilbo. Toch is niemand helemaal zeker dat de verjaardagen op 21 september vallen. Volgens de “Shire-kalender“, welke afwijkt van de Gregoriaanse, valt Hobbit Dag op 12 september, misschien zelfs op de 14e.

Week van de Eenzaamheid

Eenzaamheid heeft een duidelijk aantoonbare negatieve invloed op lichaam en geest, daarom is het maar goed dat er een initiatief is als Week tegen Eenzaamheid. Voor jong en oud worden van 22 september tot en met 1 oktober honderden activiteiten georganiseerd. Klik hier voor een overzicht. Doorbreek de eenzaamheid, kom er bij!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.