hemelvaartsdag 2020

21 mei – Hemelvaartsdag 2020 | Dag voor Natura 2000 | Dag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling | Dag van de Thee | Sleepbootdagen | Polderdag

Hemelvaartsdag 2020

Veertig dagen na Pasen is het Hemelvaart. Een vrije dag maar dat betekent ook het einde van de Vastentijd. Joegee! Ruk de snoeppot uit de kast, haal de chips maar uit de kelder en steek de BBQ maar aan. We zijn klaar met vasten. Maar hoe gaan we Hemelvaart 2020 vieren? Je kunt op Hemelvaartsdag:

  • een online- of tv-dienst bijwonen (in plaats van naar de kerk)
  • naar een dierentuin of attractiepark (mits je vooraf tickets boekt)
  • lekker buiten sporten
  • misschien heerlijk dauwtrappen op je blote voetjes*

*vanwege de corona-pandemie zijn op Hemelvaartsdag 2020 de activiteiten zoals gezamenlijk dauwtrappen afgelast.

Dauwtrappen?

Waarom zou ik op Hemelvaartsdag in hemelsnaam moeten gaan dauwtrappen? Dat Jezus vandaag terugkeerde naar de Hemel heeft niets met ontstaan van dauwtrappen te maken. Moet eerlijkheidshalve wel toegeven dat later het dauwtrappen in verband werd gebracht met de processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

Wat is de link tussen dauwtrappen en Hemelvaartsdag?

Laat ik bij het begin beginnen. Tijdens de meifeesten die in de Germaanse tijd plaatsvonden vierden mensen in de vroege ochtend de overwinning van de zomer op de winter. Het volksgeloof van die tijd bevatte het idee dat dauw op bepaalde dagen een genezende en magische kracht had. In de 19e eeuw stonden mensen op deze speciale dag om drie uur ‘s nachts op omdat ze op tijd terug moesten zijn voor de kerkmis, die om negen uur begon. Hier komt vermoedelijk de term dauwtrappen vandaan. Het dauwtrappen werd vanaf toen in verband gebracht met processies op de ochtend van Hemelvaartsdag.

Europese dag voor Natura 2000

Omdat de biodiversiteit in Europa al jaren achteruit gaat heeft de Europese Commissie, het Europese Parlement, het Maltese voorzitterschap en het Comité van de Regio’s enkele jaren geleden 21 mei uitgeroepen tot Europese dag voor Natura 2000. Het doel van deze dag is mensen meer bewust te maken dat duurzame bescherming van flora en fauna hard nodig is.

Wat is dan precies Natura 2000?

Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden dat in 1992 is opgezet. Nederland kent 161 Natura 2000-gebieden. Kris kras verspreid over Europa liggen bijna 30.000 locaties, verspreid over land en zee. Dit zijn allemaal gebieden die vanuit Europees oogpunt bescherming nodig hebben. Klik hier voor een overzicht van de locaties in Nederland.

Werelddag voor Culturele Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling

Dit jaar staat Werelddag voor Culture Diversiteit, Dialoog en Ontwikkeling stil bij de corona-pandemie. De impact van COVID-19 is namelijk rampzalig. Als we om ons heen kijken en de blik richten op cultuur dan zie je overal lege UNESCO werelderfgoedsites, culturele evenementen die zijn geannuleerd, wereldwijd 90% van de musea gesloten, verhoogd risico op plundering van culturele sites en stroperij op natuurlijke locaties. Kunstenaars die niet rond kunnen komen en de culturele toeristische sector in het hart getroffen.

Wat je niet uit het oog mag verliezen

De zich ontvouwende crisis dreigt de ongelijkheden te vergroten en samenlevingen kwetsbaar te maken. Wat je niet uit het oog mag verliezen is dat de de creatieve en culturele industrieën (CCI) goed zijn voor US $ 2.250 miljard. Dat is wereldwijd 3% van het BBP. Mondiaal gezien werken 29,5 miljoen mensen in deze sector. Zoals je ziet zijn de economische gevolgen ook voor de culturele sector rampzalig. Het economische vlindereffect brengt met name de toeristische sector in zwaar weer.

 

Internationale Dag van de Thee

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft besloten een internationale theedag in te stellen. Wellicht is het hun niet opgevallen of misschien zijn ze wel geïnspireerd geraakt door de Internationale Dag van de Thee die al sinds 2005 op 15 december wordt gevierd door thee producerende landen zoals bijvoorbeeld Bangladesh, Sri Lanka, Nepal, Vietnam, India en Tanzania.

Wat is het verschil tussen de dagen?

Afijn, de 2 dagen hebben ongeveer hetzelfde doel voor ogen; meer aandacht vestigen op theeën en de economische factoren erachter.

  • voor miljoenen gezinnen in ontwikkelingslanden is thee de inkomstenbron voor levensonderhoud
  • honger en armoede verminderen door thee-productie
  • reden voor duurzame landbouw en bescherming van het ecosysteem
  • de thee-export is voor veel arme landen een belangrijke bron van inkomsten
  • er wordt gezegd dat het drinken van thee gezondheids- en welzijnseffecten kan hebben

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht