21 juni – Pre Sail Den Helder | Nationale dag van lange mensen | Internationale Pasjtoe-taal Dag | Wereldhanddrukdag | Wereldhumanismedag | Dag van de Wereldvrede en het Gebed | Wereld Yoga Dag | Fête de la Musique | Ga Skateboarden Dag | T-shirt Dag

Pre Sail Texel, Pre Sail Kolhorn en Pre Sail Den Oever

Voorafgaand aan de Marinedagen (23, 24 en 25 juni) en Sail Den Helder kun je vandaag en morgen Pre Sail Texel, Pre Sail Kolhorn en Pre Sail Den Oever bezoeken. Dit is zeer zeker de moeite waard voor de gewone liefhebber van oude shepen maar zeker voor de nautische liefhebber. Internationale Tall Ships en Nederlandse historische schepen die vallen onder “varend erfgoed” meren in deze havens af voordat ze naar de haven van Den Helder vertrekken. Laten we wel hopen dat we het droog houden tijdens de Pre Sail dagen.

2e Nationale dag van lange mensen

Nationale dag van lange mensen is vorig jaar in het leven geroepen door het online informatieplatform voor lange mensen Langzijn.nl, de Stichting Lange Mensen Nederland en kledingzaak Pretty Tall uit Apeldoorn. Doel van deze dag is aandacht vragen voor de problemen waar lange mensen letterlijk en figuurlijk tegenaan lopen. Bijkomend voordeeltje aan deze dag is dat er leuke kortingen van diverse speciaalzaken en webshops voor lange mensen te halen zijn.

Internationale Pasjtoe-taal Dag

Dit is de dag waarop alle Pathanen worden aangemoedigd om in hun Pasjtoe-taal te spreken. De gedachte hierachter is door deze Afghaanse taal te spreken dat deze behouden blijft. Verder heeft de Internationale Pasjtoe-taal Dag als doel de taalkundige en culturele diversiteit te bevorderen en mensen meer bewust te maken van het belang van hun moedertaal. Dat houdt concreet in dat bijvoorbeeld de voertaal tijdens vergaderingen en conferenties Pasjtoe is.

Sinds 1936 is Pasjtoe één van de twee officiële talen van Afghanistan, de andere is Dari (Farsi). Pasjtoe wordt in Afghanistan ook gesproken als ambtelijke taal gesproken en als regionale taal in het westen en het noordwesten van Pakistan en onder de Pathanen diaspora over de hele wereld.

Wereldhanddrukdag

Met deze dag wordt niet het handenschudden bedoeld, deze dag gaat over eenheid en vrede. Het doel van World Handshake Day (Welthändedrucktag) is dat over de hele wereld mensen hun hand in de zee (water) leggen en hiermee symbolisch positieve energie, liefde, vrede, solidariteit en dankbaarheid aan elkaar overbrengen. Woon je niet vlak bij zee? Géén probleem, rivieren, beken en stroompjes voldoen ook hoor. Desnoods houd je de handen onder de kraan, het gaat per slot van rekening om het idee.

Vrede bereik je niet met geweld en oorlog, het begint met vreedzame gedachten en vreedzame acties van ons allen.

Wat hebben we nog meer vandaag?

De speciale “dagen van” die hieronder staan heb ik allemaal al beschreven in blogs uit 2016 en 2015. Klik op de “dag van” en je krijgt informatie en/of een overzicht van activiteiten.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.