22 juni – inJazz festival en conferentie| Dag van de Chocolade Eclaire

inJazz festival en conferentie (22 en 23 juni)

Deze twee dagen is de Kop van Zuid in Rotterdam de belangrijkste ontmoetingsplek voor jazzprofessionals en jazzliefhebbers, inJazz festival en conferentie. Hier is er ruimte om te netwerken, kennis te delen, nieuwe mensen te ontmoeten en ontdekt te worden. De avonden zijn bestemd voor het gratis toegankelijke festivalprogramma (inFestival). inJazz luidt twee weken van jazz in in Rotterdam, gevolgd door het North Sea Round Town en als aflsuiter het North Sea Jazz Festival (7, 8 en 9 juli).

inFestival

Het inFestival is onderverdeeld in 3 groepen: Dutch inJazz, Europe inJazz en Next Generation inJazz. De grootste talenten van de Nederlandse conservatoria krijgen een kans om zich voor te stellen aan de Nederlandse jazzscène, zij spelen in de groep Next Generation. In de groep Dutch inJazz zullen 20 artiesten van Nederlandse bodem van zich laten horen. Programmeurs van verschillende Europese festivals werd gevraagd een lokale band aan te bieden die volgens hun thuishoren in de groep Europe inJazz. Benieuwd naar wie, waar en wanneer optreedt? Klik hier.

Dag van de Chocolade Eclaire

Wat is een “eclaire”? Een eclaire is een zacht langwerpig gebakje gemaakt van zoet soezendeeg met een zachte vulling en een chocolade- of glazuurlaagje, Vaak wordt banketbakkersroom als vulling gebruikt en soms slagroom of crema catalana (Spaans of Catalaans voor “Catalaanse room”). Wil je het speciaal maken dan kun je de room eerst nog op smaak brengen met koffie, kastanjes, fruit of rum. Maar eclairs met foie gras en vijgenjam of geitenkaaspesto, dat gaat me net weer iets te ver.

Over de herkomst en bedenker van de eclairs zijn de meningen verdeeld, de één zegt dat de eclairs uit de achttiende eeuw stamt, de ander zegt rond de negentiende eeuw. Sommige weten met zekerheid te zeggen dat het in Frankrijk is ontstaan, andere twijfelen daarover. Als bedenker wordt het meest Marie-Antoine Carème genoemd, de “koning der koks en kok der koningen”. Hij wordt door vele gezien als de grondlegger van de klassieke Franse keuken. Wist je dat het woord eclaire “bliksemschicht” in het Frans betekent?

Hoe maak je zelf een eclair?

Op het internet zijn vele recepten te vinden hoe je zelf eclairs kunt maken. Ik kies voor het recept waar de kok (én eigenaar) van Paes Catering mij op attendeerde. Klik hier voor het recept.

Ik ga als een “bliksemschicht” naar de keuken en ga chocolade eclairs maken. Smakelijke donderdag!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.