21 juli – Belgische Feestdag | Junkfood Dag

Belgische Nationale Feestdag

Vandaag herdenken de Belgen dat op 21 juli 1831 de eerste Koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed heeft afgelegd op het Koningsplein in Brussel. In 2013 vond op deze dag historische dag de troonsafstand plaats van koning Albert II van België, gevolgd door de inhuldiging van Filip van België als zevende Koning der Belgen. Kortom een echte feestdag voor onze zuiderburen. Gisteravond was de aftrap van de Nationale Feestdag met het concert van het Nationaal Orkest van België in Bozar het en het Bal National in de Marollen; een gratis evenement vol muziek, dans en humor.

Friet, bier en mosselen

De Nationale Feestdag begint met het bezoek van de koninklijke familie aan de traditionele mis in de Sint-Michiel-en-Sint-Goedelekerk.Maar het gewone volk kan om 10.00 al beginnen met feesten.

Tussen het Warandepark en het Poelaertplein worden allerlei gratis activiteiten georganiseerd. Ook op het Vossenplein in de Marollen is het feest: ’s ochtends begint de dag met een rommelmarkt en vanaf 16.00 is het gastronomische hoogtepunt van de dag: een portie gigantische mosselfriet met een pintje (vooraf online reserveren gewenst).

Maar het grootste evenement is toch wel klassieke defilé van leger, politie en burgerlijke hulpdiensten in het Parc de Bruxelles. De dag wordt ’s avonds om 23.00 uur afgesloten met vuurwerk vanuit de tuinen van het Paleis der Academiën.

Junkfood Dag

We weten allemaal dat junkfood niet echt bekend staat om zijn super gezonde voedingsstoffen maar soms verlangen we gewoon naar een vette hap en om zonder schuldgevoel aan die behoefte gehoor te geven is in de Verenigde Staten Junkfood Dag bedacht. Ik zeg halleluja, gezegend zijn zij die deze dag in het leven hebben geroepen.

Andrew F. Smith definieert in zijn boek “Encyclopedia of Junk Food and Fast Food” junkfood als zijnde commerciële producten zoals snoep, ijs, zoute snacks en frisdranken, die weinig of geen nuttige voedingsstoffen hebben maar wel vol zitten met calorieën, zout en vetten. Junkfood zorgt voor heel veel overgewicht en gezondheidsproblemen. Samenvattend: djunkfoet is eigenlijk alles wat slecht is maar wel lekker is.

Wat is het verschil tussen Fastfood en Junkfood?

Fastfood is een verzamelnaam dat staat voor voedsel dat snel bereid wordt, je snel kunt consumeren en relatief goedkoop is. Zoals bij de KFC, McDonalds, Burger King en de Febo. Fastfood is dus een onderdeel van junkfood. De tegenhanger van al dat slechte gemaksvoedsel is de gezonde fastfood. Ja ja die heb je ook. Kijk maar eens om je heen, de saladebars schieten als paddenstoelen uit de grond.

Oorsprong van het woord junkfood

In 1971 dacht Gael Greene, een medewerkster van New York Magazine, dat zij de term “junk food” had bedacht en in 1972 dacht de directeur van het Center for Science in the Public Interest Michael Jacobsen hetzelfde. Echter de eerste keer dat het woord “junk food” verscheen was in 1952, in The Lima Ohio News verscheen een artikel getiteld “Candy, Cake, “Junk Foods” Cause Serious Malnutrition”. Dit artikel was een herdruk uit 1948 van de Dr. Brady’s Health Column “More Junk Than Food ”.

De term “junk food” werd in de jaren ’60 al wat bekender maar de term werd na de release van de de single “Junk Food Junkie” van Larry Groce in 1976 pas echt populair.

Deel dit bericht